Új ürgeélőhelyet fedeztek fel a Dél-Dunántúlon

Az ürge élőhelyeinek megfogyatkozása miatt napjainkra erősen megritkult, így a faj fokozottan veszélyeztetetté vált hazánkban és egész Európában is. Ezért is örömteli a hír, hogy a Dél-Dunántúlon új üregállományra bukkantak.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2020. május 7.

Az ürge élőhelyeinek megfogyatkozása miatt napjainkra erősen megritkult, így a faj fokozottan veszélyeztetetté vált hazánkban és egész Európában is. Ezért is örömteli a hír, hogy a Dél-Dunántúlon új üregállományra bukkantak.

A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Föld napja hetében évről évre felkeresik az ismert ürgeállományokat és a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer protokolljában meghatározott ürgelyuk-számlálásos mintavételi módszerrel felmérik az ürgesűrűséget és az élőhelyek változásait, nagyobb időközönként pedig a teljes ürgepopulációkat is.

2020 tavaszán örömteli felfedezést tett Nagy Tibor természetvédelmi őr, aki Iregszemcse közelében ürgéket látott egy félreeső gyepterületen – olvasható a ddnp.hu oldalon. Május elején a nemzetipark-igazgatóság munkatársai megvizsgálták a területet, és a felmérés alapján életerős ürgeállomány található a legelőn, amely a jelenlegi állapot fenntartása esetén alkalmasnak tűnik az ott élő ürgepopuláció hosszabb távú fennmaradására.

Az ürgék a rendszeresen legeltetett, tartósan alacsony füvű gyepterületeken találják meg a számukra legkedvezőbb életfeltételeket, ilyen például a Hardi-legelő Tolna-megyében, ahol az ürgék a kisebb kiterjedésű birkalegelőről indulva pár éve benépesítették a szomszédos marhalegelőt is. Azokon a területeken, ahol a legeltetést felhagyták – mint pl. a Dél-Dunántúl legerősebb ürgepopulációját őrző pogányi repülőtéren, vagy akár az egyik leginkább megfogyatkozott ürgeállománnyal rendelkező kaposújlaki repülőtéren – különösen nagy gondot kell fordítani a növényzet magasságának szinten tartására a megfelelő időpontokban elvégzett kaszálás segítségével.

A szakemberek a Dél-Dunántúlon mindössze öt, megfelelő méretű populáció eltartására alkalmas kiterjedésű és minőségű ürgeélőhelyet ismernek.

Az ürge Magyarországon fokozottan védett fajnak számít, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.


Közönséges ürge (Spermophilus citellus)

Az állat hossza 18-24 cm, testtömege 170-430 g. Elsősorban a nyílt kaszálók, legelők, rövidfüvű puszták lakója. Talajba ássa több méter hosszúságú, egy vagy több kijárattal rendelkező üregrendszereit. Az ürgék elég rövid ideig aktívak, tulajdonképpen csak a késő tavaszi és a nyári időszakban. Évente egy alkalommal 2-5 kölyköt hoznak világra. Gyakran látni az ürgéket két lábra állva, ahogy éles füttyentéssel figyelmeztetik a kolónia lakóit a veszély közeledtére.

Forrás: Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló