Újabb kincsek kerültek elő a szenzációs leleteket ontó magyar bányából

Több mint száz sírból álló középkori temetőt és számos őskori temetkezési helyet találtak a bükkábrányi lignitbánya területén.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Herman Ottó Múzeum
Forrás:
MTI
2022. december 13.

Több mint száz sírból álló középkori temetőt és számos őskori temetkezési helyet találtak a bükkábrányi lignitbánya területén.

Középkori, 11. századi temetőre bukkantak a bükkábrányi lignitbánya területén a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei – tájékoztat az MTI. A nagyjából kéthektáros területen a régészek három hónapig végeztek megelőző feltárásokat a bánya bővítése miatt.

A lelőhelyen középső neolitikumhoz, rézkorhoz és bronzkorhoz tartozó településnyomokat azonosítottak.

Ezek közül kiemelkedik egy karámként azonosítható árokrendszer és egy 200 méter átmérőjű körárok, ami ritkaságnak számít a megyében.

Több temetkezés és sírcsoport is előkerült ezekből az időszakokból, edénymellékletekkel és szerény réz, illetve bronzékszerekkel temették el a halottakat. A terület közepén lévő középkori temető több mint 100 sírból állt, az eltemetett emberek többsége nő, illetve gyermek volt. Több sírban a korszakra jellemző bronz, S-végű hajkarikákat is felfedeztek.

A szakértők azt feltételezik, egy nagyobb Árpád-kori település lakóit találhatták meg, de ennek pontos helyét még nem sikerült meghatározni.

Közölték azt is, hogy a római császárkor időszakából előkerült egy szarmata férfi sírja, vas ruhakapcsoló tűvel és bronz övszerelékkel. A bükkábrányi bányában nem ezek az első szenzációs régészeti felfedezések. A Herman Ottó Múzeum munkatársai már találtak jelentős leleteket a bánya területén: 2007-ben 7 millió éves mocsárciprusokat, 2020-ban pedig 6000 éves arany ékszereket tártak fel a szakemberek.

Cikkajánló