Újabb látványosságok a Nyíregyházi Állatparkban

Újabb turisztikai látványosságokkal gazdagodik az idén a Nyíregyházi Állatpark: augusztus végéig elkészül a létesítmény Viktória-háza, szeptember végéig pedig az Andok ösvénye, amelyekben a Dél-Amerikában honos állatok lesznek láthatók.

Szerző:
MTI.hu
Fotó:
Caga
Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft.
2014. április 2.

Újabb turisztikai látványosságokkal gazdagodik az idén a Nyíregyházi Állatpark: augusztus végéig elkészül a létesítmény Viktória-háza, szeptember végéig pedig az Andok ösvénye, amelyekben a Dél-Amerikában honos állatok lesznek láthatók.

Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezés-koordinációért felelős államtitkára, aki pénteken a nyírségi állatkertben ellenőrizte a legutóbbi európai uniós támogatású fejlesztések megvalósítását, az MTI-nek elmondta: a nyíregyházi állatpark jó példaként szolgálhat az ország 12 állatkertjének ahhoz, hogyan lehet és kell idegenforgalmat vonzó fejlesztéseket megvalósítani.
Az állatpark 2007. és 2010. között három uniós pályázati projektet valósított meg 1 milliárd 595 millió forint értékben. Elkészült az Ócenárium, az Esőerdő-ház, a Zöld Piramis, és Tarzan ösvénye, ahol a tengerek, óceánok, forró égövi őserdők ritka állatai láthatók.

Az államtitkár kiemelte, hogy a fejlesztések megvalósításához az állatkert összesen 779 millió forint uniós támogatást használhatott fel a nemzeti források mellett.
Komoróczki István hangsúlyozta: a következő európai uniós költségvetési ciklusban Magyarország 200 milliárd forintot költhet turisztikai célú beruházások megvalósítására, tovább erősítheti idegenformának vonzerejét.

 

 

Ilyen lesz a Viktória ház


Megjegyezte, hogy a korábbi fejlesztések eredményeként az elmúlt évben a turizmus bevételéből 10 százalékkal nőtt a nemzeti össztermék, a GDP, ami 2020-ig tovább fokozható.
Hozzáfűzte azt is, hogy az ágazatban beruházók a növekedési hitelprogram alacsony, 2,7 százalékos kamatszintű kölcsönét is felhasználhatják majd terveik megvalósításához, az önerő biztosításához.
Az államtitkár tájékoztatása szerint azok számíthatnak elsősorban uniós pályázati támogatásra, akik önfenntartó fejlesztéseket valósítanak meg, mint a nyíregyházi állatpark vezetői tették, teszik.
Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) Nyíregyháza polgármestere megerősítette, hogy a nyírségi állatpark önfenntartó, a tulajdonos önkormányzatnak csak a további fejlesztésekbe "kell beszállnia".

Így a 650 millió forintért épülő Viktória-ház költségeihez a helyhatóság 390 millió forintot biztosít, míg a 205 millió forintból épülő Andok ösvénye 100 százalékos európai uniós forrásból, a sóstógyógyfürdői városrész - ott található az állatpark - 2,1 milliárdos összköltségű komplex fejlesztésének részeként valósul meg.
Gajdos László, az állatpark igazgatója közölte: tavaly több, mint 400 ezer látogatója volt a létesítménynek. Nagy a külföldi turisták érdeklődés is, csak augusztusban 60 ezer vendég fordult meg közülük a nyírségi állatkertben.

 

 

Népszerű program a fóka-show


Az igazgató az államtitkárt kalauzolva az Ócenáriumban elmondta: a létesítmény egy amerikai kutatási programban is részt vesz, miután egyik cápája, egy fehér foltú szirti cápa Európában egyedüli módon, szűznemzéssel hozott utódot. Az amerikai és magyar szakemberek most együtt kutatják a különös szaporodásnak a módját. Ugyancsak ritkaságnak számít az is, hogy a bali seregélyek szintén utódokat hoztak létre Nyíregyházán, ahonnan további szaporodásuk esetén visszatelepítik őket Bali szigetére, miután egykor ott kiirtották a madarakat.

Cikkajánló