Újjávarázsolják a Kiskunfélegyháza melletti Péteri-tavat

Úgy is mondhatjuk, hogy visszaállítják az eredeti állapotába, amilyen még a halastóvá alakítása előtt volt. Már javában zajlanak a munkálatok.

Szerző:
TM
Fotó:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2020. július 7.

Úgy is mondhatjuk, hogy visszaállítják az eredeti állapotába, amilyen még a halastóvá alakítása előtt volt. Már javában zajlanak a munkálatok.

Most állítják vissza az eredeti mederalakulatot, olvashatjuk a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság oldalán. A Péteri-tó 10 kilométerre délre található Kiskunfélegyházától, és valamikor halastóként működött. A 220 hektáros szikes tó és a környék rétjei, legelői 1967 óta természetvédelmi oltalom alatt állnak. A tó nádasaiban az összes hazai gémfaj költ, sok a feketenyakú- és a búbos vöcsök, a gulipán, a cigányréce és a nagy goda, több mint 200 madárfaj él a területen.

Amikor az 1920-as, 30-as években szabályozták a tavat, lecsökkent a vízfelület, a medret halastavi hasznosításra alakították át, és három részre tagolták. Halastóként már egyik sem működik, viszont sok a nádas, ami kedvez a madárvilágnak.

Most az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát szeretnék visszaállítani, amennyire lehet. Szeretnének megfelelő költő-, pihenő- és táplálkozóhelyet biztosítani a vonuló madaraknak. Ennek érdekében gátat bontanak, és ha letelt a fészkelési idő, a nádas felületét is csökkentik 30 hektárral. Stabilizálni fogják a vízutánpótlást és a vízvisszatartást, és felszámolják azokat a létesítményeket, amelyek a halgazdálkodást szolgálták, például zsilipeket, épületmaradványokat.

Most is látogatható a Péteri-tó Vöcsök tanösvénye, ahol a jelenlegi mellett még egy kilátót és egy madármegfigyelő lest is építenek majd. A tervek szerint idén végeznek a földmunkákkal, a teljes tájrekonstrukció pedig 2021 első felében ér véget. A fejlesztés uniós forrásból, 329 900 000 Ft-ból valósul meg.

Forrás: knp.hu

Cikkajánló