Újra benépesül a keszthelyi kastély madárparkja

Decemberben madárinfluenza miatt felszámolták a madárpark teljes állományát, de már érkeznek az új lakók.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Helikon Kastélymúzeum Keszthely
Forrás:
LikeBalaton
Madárpark Keszthely Facebook
2022. január 18.

Decemberben madárinfluenza miatt felszámolták a madárpark teljes állományát, de már érkeznek az új lakók.

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjában egészen decemberig 380 vadmadár élt. Akkor hirtelen elkezdtek hullani a madarak, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma mindegyik esetében a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta. Nem volt mit tenni, fel kellett számolni a teljes madárállományt. Az itt található tórendszernél előszeretettel pihentek vadon élő tőkés récék, valószínűleg ők vitték be a fertőzést.

Az eset lesújtotta a látogatókat és Rigó Gábort, a Madárpark vezetőjét is. Gábor 2016-ban 22 faj 120 példányát hozta Keszthelyre, és öt év alatt 52 faj 360 példányára tett szert, belőlük állt a törzsállomány. A LikeBalaton most arról ír, hogy a márciusban nyitó madárpark fokozatosan ismét benépesül. Fertőtlenítették a helyszínt és a környékét, letelt a hatósági zárlat ideje, így már elkezdhették az állomány újratelepítését.

Érkeztek pávák, fácánok és foglyok, illetve fekete hattyúk, ludak és récék, a továbbiakban pedig többek között mandarinrécéket és karolin récéket várnak. A márciusi nyitásra a korábbi 52 fajból 30-at tudnak majd bemutatni. Ha szeretnéd nyomon követni az eseményeket, kövesd a madárpark Facebook-oldalát!

Cikkajánló