Hírek

Újra együtt a parlagisas-család

Jó hír, hogy meggyógyult, és már vissza is került a fészekbe az a parlagisas-fióka, amelyet május végén egy fészek alatt, meglehetősen rossz állapotban találtak meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Szerző:
kmnp.hu/TM
Fotó:
Czifrák Gábor / KMNPI
Horváth Márton / MME
2017. június 12.

Jó hír, hogy meggyógyult, és már vissza is került a fészekbe az a parlagisas-fióka, amelyet május végén egy fészek alatt, meglehetősen rossz állapotban találtak meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

A természetvédelmi őrszolgálat szakemberei éppen területellenőrzést végeztek, amikor Dévaványa térségében, egy ismert parlagisas-fészek alatt rábukkantak a körülbelül négyhetes fiókára. A madár nagyon rossz állapotban volt: lesoványodott, mindkét szárnya tele volt nyüvekkel, s láthatóan hamarosan elpusztult volna a fertőzések következtében.

 

Fotó: Czifrák Gábor / KMNPI
Fotó: Czifrák Gábor / KMNPI


A fiókát a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai beszállították a dévaványai Túzokvédelmi Állomásra, ahol mentesítették az élősködőktől, majd feljavították a kondícióját. Néhány nap elmúltával már nyoma sem volt a fertőzöttségnek, jó étvággyal fogyasztotta napi húsadagját. A cél az volt, hogy minél hamarabb vissza tudják helyezni a családi fészekbe. Június 7-én sikerült is visszatenni eredeti fészkébe, a testvérei mellé. A szülőmadár azonnal a fészekre repült, és most már mindhárom fiókáját együtt neveli tovább.

 

Fotó: Horváth Márton / MME
Fotó: Horváth Márton / MME

Parlagi sas

 

Parlagi sas (Aquila heliaca)
A vágómadárfélék (Accipitridae) családjába, a sasformák (Aquilinae) alcsaládjába tartozik. Világszerte veszélyeztetett, Magyarországon fokozottan védett (természetvédelmi értéke 1 millió forint), több nemzetközi egyezményben is kiemelten kezelt ragadozó madár. Hazánk egyik legnagyobb termetű madara, szárnyfesztávolsága a 2 métert is meghaladhatja. Testtömege 2,5-4,5 kg, testhossza elérheti a 75-83 centimétert. A hímek kb. 2,5-4 kg tömegűek, a tojók általában 2,8-4,5 kg-osak. A nőstény 2-3 tojást rak, a fiókák kb. 42-43 nap múlva kelnek ki. Két hónapos korukban hagyják el a fészket. Eurázsiai elterjedésű faj, Oroszország és Ukrajna sztyeppjein, egészen a Bajkál-tóig megtalálható. Európában a Kárpát-medence térségében (elsősorban Magyarországon és Szlovákiában), valamint a Balkán-félszigeten (Macedóniában, Bulgáriában) és Törökországban fészkel.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Gyűrűt kapnak a sasfiókák

Sasmenedék a Kárpát-medencében

Sasközpont a Jászságban
 

Cikkajánló