Újra élettel telnek meg az avasi pincesorok Miskolcon

Miskolcon, a belváros tőszomszédságában, az Avas oldalában közel 900 borospince van. Régen bort is termeltek itt, és a 20. század első évtizedeiben is sokan jártak fel ide borozgatni, mulatni. A nyár utolsó hétvégéjén, a IX. Avasi Borangoláson újra élettel telnek meg a pincesorok.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Avasi Borangolás
2021. augusztus 19.

Miskolcon, a belváros tőszomszédságában, az Avas oldalában közel 900 borospince van. Régen bort is termeltek itt, és a 20. század első évtizedeiben is sokan jártak fel ide borozgatni, mulatni. A nyár utolsó hétvégéjén, a IX. Avasi Borangoláson újra élettel telnek meg a pincesorok.

Az Avas 234 méteres magasságával hivatalosan csak domb, de a miskolciak szeretik inkább hegynek nevezni. A lankásabb, dél-délkeleti lejtőkön épült fel az ország egyik legnagyobb lakótelepe, ahol több tízezer ember él, a belváros felőli, meredek lejtőkön azonban feltárul Miskolc múltjának egy izgalmas szelete.

A „hegy” oldalában közel 900 pince van, különlegességük pedig abban rejlik, hogy a belváros tőszomszédságában sorakoznak, és nem ritkán akár 300-400 éves múltra tekintenek vissza.

A pinceüregek egymástól kb. 6-7 méter távolságra, párhuzamosan haladnak a hegy belseje felé. A legtöbb pince 10-20 méter hosszú, de vannak hosszabbak, akár 50-100 méteresek is.

Régen úgy tartották, nem is igazi miskolci az, akinek nincs az Avason pincéje. Hajdan bort is készítettek itt, amely a tudós és utazó Bél Mátyás korabeli leírása alapján „kellemes ízű” és „gyomorra nézve egészséges” volt. Az 1880-as évek filoxérajárványa aztán véget vetett a borkészítésnek. De nem a pincéknek, azok továbbra is éltek és virultak, a hegyaljai borok továbbra is itt időztek elszállításra várva, később pedig divatba jött csak úgy kijárni ide beszélgetni, mulatni.

A pincékhez épített borházak többsége magántulajdonban volt, de voltak olyanok is, ahol fizetővendéglátással foglalkoztak. Az avasi asztaltársaságoknak visszatérő neves vendégei is voltak, például Móricz Zsigmond és Móra Ferenc. A borházak ma eklektikus képet mutatnak, a szocializmus tipikus toldás-foldásai nem szolgáltak az összkép javára, de ma is látni még egy-egy szép, régi, fafaragásos, svájci stílusú borházat.

Aki szeretne többet megtudni a miskolci pincekultúráról, az ne hagyja ki augusztus utolsó hétvégéjén az Avasi Borangolást, amikor felpezsdül az avasi hegyoldal, megnyílnak a pinceajtók, és három napon át borászok, vendéglősök és művészek várják a látogatókat, akik borospohárral a kezükben, térkép segítségével kedvükre borangolhatnak a hangulatos avasi pincesorokon.

A rendezvény csütörtöki napján Bükki borok – Avasi borok címmel szakmai borkóstolót tartanak a Bortanyán, pénteken és szombaton a már megszokott módon az avasi pincesorok teljes területén, a Kisavastól a Mélyvölgyön át a Nagyavasig számos program várja a borangolókat. Lesz például pezsgő degorzsálás, ahol a látogatók is részt vehetnek a pezsgő palackozásban, a színvonalas koncertek mellett pedig fényfestés, népi mesterségek bemutatója várja a vendégeket, és az érdeklődők előadásokon ismerkedhetnek meg az Avas és avasi pincesorok múltjával

További információk: ITT és ITT

Cikkajánló