Ahol mindig el lehet csípni valami izgalmasat - Észak-Magyarország

Egyre több újdonság szerepel az Észak-Magyarország régió turisztikai kínálatában - ez derült ki a Turizmus Akadémia Szilvásváradon tartott szakmai fórumán. Ezek a legizgalmasabbak.

Szerző:
Magyar Turizmus Zrt./TM
Fotó:
Gulyás Attila
2015. december 2.

Egyre több újdonság szerepel az Észak-Magyarország régió turisztikai kínálatában - ez derült ki a Turizmus Akadémia Szilvásváradon tartott szakmai fórumán. Ezek a legizgalmasabbak.

A Mátrában nemcsak a hegyi sportok kedvelői találnak adrenalinnövelő és extrém programokat (túrázás, High-Tech Sportok Bázisa, Mátraszentistván Sípark, Galyatető Turistacentrum stb.), hanem azok is, akik a kultúrprogramokért kerekednek fel. Gyöngyösre látogatva például betekintést nyerhetünk a Szent Bertalan-templom kincstárába, ahol Magyarország második legjelentősebb egyházi gyűjteményét őrzik.

 

Virtuális sétával várja a nagyérdeműt Hollókő vára 


Az idén megszépült hollókői vár egy múltba tartó időutazás mellett seregnyi újdonsággal várja a vendégeket. A fejlesztéseknek köszönhetően oly módon is megismerhetjük az erődítményt, ahogy eddig még sohasem: például virtuális séta és érintőképernyő segítségével. Az elektronikus tárlatvezető készülék pedig azt is lehetővé teszi, hogy saját tempóban, tetszőleges sorrendben hallgassuk meg a kiállítás elemeihez fűzött ismertetőket.

 

A megújult Dobó tér Egerben


Eger belvárosa az idén új látogatóközponttal bővült, s az év végére a tervek szerint befejeződik a bazilika mellett található érseki palota és környezetének felújítása. A rendbe hozott díszkert a tervezői szándék szerint új közösségi térként funkcionál majd a helyiek és a turisták számára egyaránt. A bringásoknak jó hír, hogy a várost és a Bükköt átszelő, most épülő kerékpárúttal Magyarország legnagyobb összefüggő kerékpárútvonala jön létre.

Egerszalók, Demjén és Egerszólát fürdőiben a hét minden napján kipróbálhatjuk a meleg vizes, relaxáló fürdőzést. A gyógyvizes fürdők mellett élmény- és akvaparkok, valamint a Cascade barlangfürdő nyújt remek kikapcsolódást az egész családnak. A közeljövőben vízi kalandparkot is terveznek.

A Szalajka-völgyben található Kalanderdő kalandparkban a tematikus túrák mellett 2016-tól a lovas rendezvények is előtérbe kerülnek, ugyanis hamarosan befejeződik a Lipicai Lovas- és Rendezvényközpont felújítása. A kalandvadászok bátran látogassanak el a Lillafüredi Sport- és Kalandparkba vagy a miskolctapolcai Avalon Parkba, ahol jövőre is tovább folytatódnak a fejlesztések. A legkisebbek a Maya Játszóparkban vehetnek részt szórakoztató, interaktív programokon.

Az Aggteleki-karszt azon kevés helyek egyike, ahol mind a föld alatt, mind a föld felszínén olyan kivételes látnivalók várnak bennünket, amelyeket vétek lenne kihagyni. A barlangos terület a túrázáson túl a klímaterápiára is remekül alkalmas, hiszen az egészségmegőrzés télen-nyáron lehetséges az állandó hőmérsékleti viszonyok miatt.

 

Egy-egy tokaji kirándulás végén a környék múzeumaiban is kikapcsolódhatunk


Tokaj-Hegyalján a közelmúltban adták át a világörökségi történelmi és európai borvidéket interaktív módon bemutató tokaji bormúzeumot, Bodrogkeresztúron pedig Magyarország első ecetmúzeumát, az Acetániát szintén megéri felvenni a bakancslistánkra.


Kapcsolódó cikkeink:

A hollók építette vár

Aki borozás közben pipázna, most jól jár

Szilvásvárad, romantikus túratipp őszre

Cikkajánló