Újra felbukkant a börzsönyi farkas

Az elmúlt napokban leesett hónak köszönhetően a rejtőzködő ragadozó akaratlanul, de egy kicsit felfedte magát. Az állat lábnyomait ugyanis a hegység több pontján is látták.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. december 6.

Az elmúlt napokban leesett hónak köszönhetően a rejtőzködő ragadozó akaratlanul, de egy kicsit felfedte magát. Az állat lábnyomait ugyanis a hegység több pontján is látták.

Az Ipolyerdő Zrt. pár napja osztott meg egy farkasnyomról készült fotót, de a Börzsöny élővilága csoportban is posztoltak egy képet a hegység másik pontjáról. A farkasoknak persze nem nagy kunszt pár óra alatt nagy távokat megtenni.

Tavaly februárban kameracsapdás felvétel készült a börzsönyi farkasról, pár hónappal később pedig egy igazi portré is született róla. A Börzsönyben a hiúzok mellett időről időre néhány kóborló farkas is felbukkan, és a nyomaikat télen, a hóban a legkönnyebb felfedezni.

Az őshonos európai szürke farkast a kontinens nagy részéről kipusztította az ember, csak fokozatosan települt vissza a korábbi élőhelyeire, jelenleg körülbelül 12 ezer példány él Európában, ha nem számítjuk az orosz, fehérorosz és ukrán populációkat. A napokban mi is hírt adtunk róla, hogy farkast láttak Párizs közelében, ami merőben szokatlan, hisz a közel 600 egyedes francia farkaspopuláció nagy része az Alpok és a Jura-hegység erdeiben él.

Magyarországon a 20. század derekától a természetvédelem kihaltnak tekintette e fajokat. Az 1980-as évek óta azonban elkezdtek visszatérni. Hazánk területén a nagyragadozók természetes úton jelentek meg, elsősorban a szlovák Kárpátok irányából települtek vissza. A számukat megbecsülni nagyon nehéz pontos kutatási adatok hiányában. Farkasból néhány tucat élhet hazánkban. A farkas szaporodó állományokat képez a Bükkben, Zempléni-hegységben és az Aggteleki-karszt területén, és néhány kóbor egyed 2018 év elején megjelent a Börzsönyben is.

A Turista Magazin novemberi számában a zempléni farkasok nyomába eredtünk, és olyan környékbeli emberekkel beszélgettünk, akiknek személyes tapasztalatai vannak a ragadozókkal kapcsolatban.

Cikkajánló