A börzsönyi farkas nyomában

Bár a Börzsönyben csak alkalmi vendég a farkas, de hóban zsinórozó lábnyomai most ismét lebuktatták.

Szerző:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Horváth Gergő / Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (Kiemelet kép)
2021. január 14.

Bár a Börzsönyben csak alkalmi vendég a farkas, de hóban zsinórozó lábnyomai most ismét lebuktatták.

Még tavaly februárban készítettek kameracsapdás felvételt egy, a Börzsönyben kószáló farkasról, szeptemberben pedig egy fotósnak is sikerült felvételt készítenie feltehetően ugyanarról az állatról. Ezúttal a hóban fedezték fel egy farkas lábnyomait.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai vasárnap a farkas nyomába eredtek. Mint írják, „a Börzsönyben a hiúzok mellett időről-időre néhány kóborló farkas is felbukkan”, és a nyomaikat télen, a hóban a legkönnyebb felfedezni. A faj védelme miatt nagyon fontos, hogy felmérjék a nagyragadozó előfordulásának területeit.

Egy kameracsapdás felvétel még júliusból:

De mégis hogyan lehet megkülönböztetni a kutya nyomát a farkasétól? A kettő nagyon hasonló, mégis van különbség. A farkas lábnyomai valamivel nagyobbak és hosszúkásabbak, nagyjából 10-13 cm hosszúak és 7-9 cm szélesek. A nyomok„zsinóroznak”, vagyis egy határozott vonal mentén helyezkednek el, egy irányba tartanak és céltudatosabbak, mint a kutyák esetében, amelyek ennél szertelenebbek. Az ebek hajlamosak kóborolni, megfordulni, és nem igazán távolodnak el a turistautaktól, ahol a gazdájuk halad. „Emellett a farkas nyomaiban a felső két ujjpárna és talppárna között jellegzetes X forma figyelhető meg, a mancsnyomok szimmetrikusak” – teszik még hozzá a nemzetipark-igazgatóság oldalán.

Bár a farkasoknak nagyon rossz a PR-ja, a róluk szóló hírekben a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy nem kell tartanunk tőlük. Rendkívül óvatosak, kerülik az embert, így nem túl valószínű, hogy találkozunk velük. Ha mégis, akkor sem kell attól félnünk, hogy ránk támadnának, mert nem tekintenek zsákmánynak bennünket. Valójában egy malacait védő vaddisznókocától sokkal inkább kellene tartanunk.

Cikkajánló