Újra járható a Thirring-körút

A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Turista Egyesület összefogásának köszönhetően megnyílt a kirándulók előtt a Visegrádi-hegység egyik legnépszerűbb túraútvonala. Már az összes Dobogókőről elérhető útvonal látogatható!

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Gulyás Attila
Burger Barna
Hörpölin
2015. május 1.

A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Turista Egyesület összefogásának köszönhetően megnyílt a kirándulók előtt a Visegrádi-hegység egyik legnépszerűbb túraútvonala. Már az összes Dobogókőről elérhető útvonal látogatható!

 

A nagy előd emlékére

oA Thirring-körutat az 1990-es évek elején a Magyar Turista Egyesület Hunfalvy Osztálya építette erdélyi és kárpátaljai fiatalok segítségével. Az útvonalat Thirring Gusztávról, a főváros környéki turistaság egyik korabeli szervezőjéről nevezték el.

Az elmúlt hónapokban számos látogató érdeklődött már a Parkerdőnél arról, hogy mikor lesz ismét bejárható a Dobogókő térségében lévő híres Thirring-körút. Örömmel közöljük, hogy a természet szeretete ismét civil összefogást tudott kialakítani: a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészete és a Magyar Turista Egyesület önkéntesek segítségével a téli jégkár után kitakarította és helyreállította a nyomvonalat. A közérdekű munkában az Egyesület mintegy 30 önkéntese vett részt 2015. április 25-én, szombaton. Az erdészeti szakemberek irányítása melletti megfeszített munkának köszönhetően, az önkéntesek a nap végén levághatták a lezárást jelző sárga szalagot.

 
Az Erdészet a 2014. decemberi jégkárt követően nagy erőkkel igyekezett járhatóvá tenni az érintett túraútvonalakat, melyeket néhány kivétellel felszabadítottak már a tél folyamán. A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai összesen mintegy 500 kilométer turistautat mentesítettek a december eleji jégkártól. A legtöbb helyen néhány hét alatt sikerült felszámolni a károkat, azonban a Dobogókőhöz csatlakozó Thirring-körút helyreállítását a jelentős károsodás, az időjárási tényezők és a nehéz megközelíthetőség miatt tavaszra kellett ütemezni.

 

Ezen a turistaúton nem csak nagyszámú kidőlt, illetve több helyen fennakadt, veszélyes fát kellett eltakarítani, hanem a kifordult, méretes gyökértányérok miatt az ösvény nyomvonalának helyreállítására is szükség volt. Az előmunkálatokat - veszélyelhárítás, földön fekvő fák feldarabolása - az Erdészet már korábban elvégezte. A hétvégi társadalmi munka keretében visszaállították a nyomvonalon a jégkár előtti állapotokat és az útvonal mellett már nincs veszélyes fa, így az szabadon használható. További fejlesztések, jelzésfestés és a nyomvonal állapotának javítása a nyár elején várható. A Thirring-körút bejárását gyakorlott túrázóknak ajánljuk, a jégkárral érintett erdőkben a turistautakról letérni továbbra is veszélyes és tilos!

 

 

Hajnal az út felső, könnyen járható szakasznán

 

Kihagyhatatlan célpontok a pilisben

A hosszú hétvége kitűnő lehetőséget nyújt arra, hogy legalább egy napunkat a természetben való feltöltődésre szánjuk. A kellemes időben érdemes látogatást tenni a „legendák szurdokában”, a vadregényes, kanyonszerű Holdvilág-árokban. A lenyűgöző helyszín a Pomáz-Dobogókő útról közelíthető meg. A kultikus helyként is ismert árokban csordogáló patakon gázlók és fatörzsek vezetnek át több helyen, és egy hosszabb vaslétrán is át kell kelnünk. A szűk kanyonba nyugodtan elvihetjük a 10 éves kor feletti kalandvágyó gyerekeket is, de közlekedjünk óvatosan, szeles időben inkább ne induljunk útnak. Az árok csak száraz időben járható biztonsággal!

 

Különös és lenyűgöző látványt nyújtanak Dobogókő és a Dunakanyar között a Prédikálószék gerincén elhelyezkedő Vadálló-kövek, amelyek szinte természetes szobornak tűnnek. Az Árpád trónja, Felkiáltójel, Függőkő, Bunkó, Szélestorony és Nagytuskó nevű sziklaóriásoktól igen szép kilátás kínálkozik mind a Dunára és a Börzsöny-hegységre, valamint Dobogókőre is.

 

Kép

 

A Dera-szurdok

 

A Dera (Kovács)-patak mélyítette Pilisszentkereszti Szurdok a Pilis mészkőszirtjeit és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonal mellett található. A meredek szurdokvölgyet a patak alakította ki, amely ma búvópatak jelleggel hol eltűnik, hol újra feltör. A festői völgyben kis bukók, vízesések, kimosott sziklaformák találhatók. A kelet-nyugat irányú szurdokvölgy még a legnagyobb kánikula idején is üdítően hűvös klímával rendelkezik. A parkolóban és a szurdok felső végén tűzrakó helyek és padok várják a látogatókat. A szurdokban hangulatos fahidakon vezet a turistaút, a Pilisszentkereszti Önkormányzat által készített tanösvény pedig a szurdok geológiai történetét és élővilágát mutatja be.

 

Megközelítése: a pomázi HÉV-állomástól rendszeres autóbuszjárat közlekedik Pilisszentkeresztre. A faluból az országos kék turistaút vezet a szurdokba. Közúti csatlakozás a Pomáz-Dobogókői útról a falu előtt található.
 

 

 


 

Cikkajánló