Túraajánlat

Újra látható a Limpiászi kereszt

Lillafüreden helyreállították a megsérült Limpiászi keresztet, amely tavaly egy viharban sérült meg.

Szerző:
Szatmári Zoltán / Északerdő Zrt.
Fotó:
Északerdő Zrt.
2015. július 15.

Lillafüreden helyreállították a megsérült Limpiászi keresztet, amely tavaly egy viharban sérült meg.

Az ítéletidőben nemcsak a fakereszt rongálódott meg, hanem a fémből készült Krisztus-alak is, amelyet szintén restauráltak. A keresztet egy speciális acélkeretbe helyezték, amelyet a római katolikus egyház és önkéntesek felajánlásából készíttettek el.


A Bükk egyik legismertebb kegyhelye, a Limpiászi feszület elnevezésű tábori oltár Lillafüreden, a Mária sétányon található. A kegyhely az 1920-as évek végén épült, eredetileg itt ért véget a sétaút. Nevét a középen álló keresztről kapta, amelynek korpusza másolat. Annak fából faragott eredetije az észak-spanyolországi Limpias nevű település templomában található, s a XVII. század második felében készítette egy Pedro de Mena nevű andalúz szobrász. A lillafüredi oltárnál az 1930-as években tavasztól őszig vasárnapi miséket tartottak, sőt időről- időre hangversenyek helyszínéül is szolgált.

 

Tipp:

 

A közel 2 kilométer hosszú túraút a vízeséstől indul, érinti a Palota Szállót, majd a Szinva-patak partján kanyarog. A lillafüredi kisvasút állomásánál „belevág” a hegyoldalba, de itt már Mária sétány néven folytatódik. Itt csodálhatjuk meg a Mária-szobrot, valamint a tábori oltárt, majd kényelmesen leereszkedhetünk a völgybe.

 

 

 

A Turista Magazin ajánlja:

 

Túraútvonal: Lillafüred, Bársonyos-forrás, Száraz-Szinva, Bükkszentkereszt, Hősök-kútja, Kisdéli sípálya, Orosz-kút, Lillafüred
Táv: 12 km
Szint: 380 m


Kapcsolódó anyagok:

Mozdonyfütty a Bükk-fennsík tövében - a Szilvásváradi Erdei vasút
Egyre népszerűbbek a nemzeti parkok
Madarakat védő beruházások a Bükki Nemzeti Park területén
 

Cikkajánló