Újra tiszta az Ipoly

A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány munkatársai és önkéntesei nyolcadik alkalommal tartottak szemétszedési akciót az Ipoly folyón.

Szerző:
wwf.hu / Szatmári Zoltán
Fotó:
Magosfa Alapítvány
2015. július 21.

A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány munkatársai és önkéntesei nyolcadik alkalommal tartottak szemétszedési akciót az Ipoly folyón.

Az Ipolytisztítási akció célja az Ipoly mente környezeti állapotának, a folyó vízminőségének javítása, a helyi lakosok, döntéshozók, valamint az idelátogatók szemléletformálása, hasonló munkákra biztatása volt.

 

Az első akciót az Alapítvány 2005 nyarán szervezte meg, a Tiszta, egészséges Ipoly mentéért! - szennyezőforrás felmérési és felszámolási projekt keretében. Azóta az alapítvány évről-évre tart Ipolytisztítást a folyó alsó, Tésa alatti szakaszán, általában 20-25 önkéntes bevonásával. Ebben az évben, július 3. és 5. között a folyó Nógrád megyei, Ipolyvece és Hont közötti kb. 10 km-es szakaszán dolgoztak az önkéntesek. Az Ipoly ezen része csodálatos adottságokkal rendelkezik: szabályozatlan, kanyargós, és olyan vizesélőhelyek kísérik, amelyek természetvédelmi oltalom alatt állnak. Az alacsonyabb vízszint miatt a part menti fák bedőlnek az Ipolyba, teljesen elzárva a medret, megfogva és felhalmozva a szemetet. Számos torlasz felett több köbméter szemétsziget halmozódott fel.

 


 

Az eddigi legnehezebb akció eredménye 110 nagy zsák, vagyis kb. 12 m3 szemét (jellemzően műanyag-palackok, fémdobozok, nejlonok, horgászati kellékek) összegyűjtése volt. S hogy mi mindent találtak még a lelkes szemétszedők? 

 

Horogra akadt hűtőszekrény és több autóabroncs is - mondta kérdésünkre Juhász Lilla, az alapítvány munkaársa, aki személyesen is részt vett az akcióban. Az összegyűjtött szemét logisztikai mozgatása sem volt egyszerű feladat, de a rátermett szemétszedők kötélpályát építettek a meredek partszakaszon, és azon keresztül húzták fel a termetes hulladékokat - mesélte Lilla.
Mivel ez a folyószakasz fokozottan védett terület, tehát nem mehet be bárki, így a szemét elszállítását a DINPI munkatársai bálázó gépek segítségével végezték, amely nagy könnyebbség volt számunkra - tette hozzá Lilla.

  

 

Két és fél nap során 6 hajóból  és 11 főből álló csapat mindent megtett azért, hogy a folyó újra tiszta fényben tündöküljön. "5-6 hajó az optimális szám, mivel több nem tudott volna hatékonyan mozogni a szűk területen - magyarázta  Lilla, mikor kérdeztem, mennyi az ideális szemétszedő hajó az érintett folyószakaszon. 

 

A Magosfa Alapítvány a hagyományoknak megfelelően jövőre is tervezi az Ipoly megtisztítását- zárta mondandóját az alapítvány munkatársa.

Cikkajánló