Újra várják a látogatókat a hazai nemzeti parkok

A múlt héten a hazai nemzetipark-igazgatóságok is megkezdték a fokozatos újraindulást. Megnyitottak a szabadtéri látogatóhelyek és a szakvezetéses túrák is beindultak. Ezen a hétvégén többek között a Gaja-szurdokban, Biharugrán és a Kolon-tónál túrázhatunk.

Szerző:
Turista Magazin
2020. május 15.

A múlt héten a hazai nemzetipark-igazgatóságok is megkezdték a fokozatos újraindulást. Megnyitottak a szabadtéri látogatóhelyek és a szakvezetéses túrák is beindultak. Ezen a hétvégén többek között a Gaja-szurdokban, Biharugrán és a Kolon-tónál túrázhatunk.

Ahogy arról már korábbi cikkünkben is írtunk, a továbbra is fennálló járványveszély miatt a látogatás és a programokon való részvétel során figyeljünk a szükséges előírások betartására. A meghirdetett túrákon 15 főnél több ember nem vehet részt, előzetes bejelentkezés minden programra szükséges, a 1,5 méteres távolságra továbbra is figyelni kell, 65 év felettiek egyelőre nem látogathatják a programokat és a bemutatóhelyeket, zárt térben pedig továbbra is kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk vagy sál.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Kinyitottak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szabadtéri látogatóhelyei – a Salföldi Major, a Fekete István Emlékhely a Kis-Balatonon, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum és Hegyestű Geológiai Bemutatóhely.

Beindultak a szakvezetéses túrák is. Ezen a hétvégén a Gaja-szurdok természeti csodáit fedezhetjük fel egy geotúra során, május 23-án pedig egy Lovas és Alsóörs környékét bejáró geotúrán vehetünk részt, amelynek során a résztvevők megnézhetik a lovasi őskori festékbányából előkerült érdekes régészeti anyagot.

További információk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

2020. május 15-től újra kinyitnak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyei, a Körösvölgyi Állatpark Szarvason, a dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont és a Bihari Madárvárta Biharugrán, elindulnak az előre meghirdetett túrák, valamint újra lehetőség van túra- és szakvezetések igénylésére.

Ma már egy szakvezetéses túra is lesz, amelynek során a Kardoskúti-puszta és a Fehér-tó élővilágával lehet megismerkedni. Május 16-án, szombaton Biharugrán a neves bihari költő, Sinka István életét ismerhetjük meg, a túra során a résztvevők bejárják be azokat a pusztákat, ahol a költő fiatal korában bojtárkodott, majd számadó juhászként élt és dolgozott.

További információk a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság elindítja a szabadtéri szakvezetéses túráinak nagy részét 2020. május 16-tól, melyekre már lehet jelentkezni. A lovaskocsis és kenus túrákat egyelőre még nem tartják meg. A kecskeméti Természet Háza is újra látogatható korlátozásokkal május 18-tól, de egyelőre csak a földszinti kiállítóteret nyitják meg. A látogatóközpontban egyszerre maximum 10 fő tartózkodhat, és zárt térben kötelező a szájat, orrot eltakaró maszk vagy sál használata.

Májusi túrák, amelyekre már lehet jelentkezni:

Május 16., 17., 23. és 24. - Orchidea túrák a Kolon-tónál (Páhi)

Május 16. - Kerékpáros túra a szegedi Fehér-tónál

Május 23. - Csatangolás a Csodaréten (Ásotthalom)

Május 23. - Árvalányhajas túra a Fülöpházi-buckavidéken

Május 23. – Délutáni gyógynövénytúra a szegedi Fehér-tónál

Május 24. - Mocsárjáró túra a kiskunhalasi Fejeték-mocsár tanösvényen

További információk a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Korábbi cikkünkben már írtunk a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megnyíló látogatóhelyeiről. Május 16-án, szombaton vezetett túrára is várják az érdeklődőket, amelynek helyszíne a Nagydorog közelében található Cikta tanösvény, amely a homokpuszta természeti értékeit ismerteti a látogatókkal.

További információk a Duna-Dráva Igazgatóság honlapján.

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Újra látogatható az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság pityerszeri látogatóhelye, az Őrségi Népi Műemlékegyüttes. Május 23-án pedig már túrázni is lehet a nemzetipark-igazgatóság szakembereivel, Szőcén a virágzó tőzemohás láprétet lehet majd megcsodálni.

További információk az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Cikkajánló