Újra zubog a bükki Vörös-kői-forrás

A csapadékos időjárás meghozta a gyümölcsét: működésbe lépett a túrázók egyik kedvenc látványossága a Bükkben.

Szerző:
TM
2020. október 19.

A csapadékos időjárás meghozta a gyümölcsét: működésbe lépett a túrázók egyik kedvenc látványossága a Bükkben.

Október 17-én posztolta a Facebookra az EGERERDŐ Zrt. a képet a bőszen zubogó Vörös-kői-alsó-forrásról, ami a többi időszakos karsztforrással együtt a Bükk egyik legérdekesebb látványossága.

A mészkőből álló területeken a csapadék kb. 20-36%-a szivárog be a mészkő résrendszerébe, és vesz részt a felszín alatti karszt kialakításában. A beszivárgó víz rövidebb-hosszabb felszín alatti tartózkodás után különféle karsztforrásokban lép ismét felszínre, melyek zöme a hegységperemen található. A karsztvíz sokszor robajló hanggal és nagy vízhozammal, szinte gejzírszerűen tör fel.

Közülük különösen ismertek a dél-bükki időszakos karsztforrások (Imó-kői-, Fekete-leni-, Vörös-kői-alsó-, Vörös-kői-felső-forrás), melyek aktivitása a karsztvízszint emelkedésével, csökkenésével áll összefüggésben, így általában a hóolvadást követően, kora tavasszal aktívak, de előfordul, hogy nyáron vagy éppen ősszel ontják magukból a vizet.

A Vörös-kői-alsó-forrás Felsőtárkánytól északra található, melyet a Stimecz-ház melletti Vörös-kő-völgyön keresztül lehet megközelíteni, csak a vízfolyást kell követni. Látványos vízsugarát annak köszönheti, hogy a korábbi természetes forrástóban buzgárszerűen feltörő víz környezetét az 1970-es években olyan módon építették ki, hogy a víz csak egy felfelé mutató szűk nyíláson át távozhasson.

Cikkajánló