Még sok eső kell a bükki forrásoknak

Idén több olvasónk érdeklődött, hogy a tavalyihoz hasonló látványban lehet-e része, ha ellátogat a Vörös-kői-forráshoz. Utánajártuk, működik-e most ez az időszakos karsztforrás a Bükkben. 

Szerző:
TM
Fotó:
címlap: Novák Richárd - BNPI
cikk: Kozma Attila - BNPI
2017. március 7.

Idén több olvasónk érdeklődött, hogy a tavalyihoz hasonló látványban lehet-e része, ha ellátogat a Vörös-kői-forráshoz. Utánajártuk, működik-e most ez az időszakos karsztforrás a Bükkben. 

Tavaly a csapadékos időjárásnak köszönhetően már február közepén felszínre törtek a dél-bükki időszakos karsztforrások (Imó-kői-, Fekete-leni-, Vöröskői-alsó-, Vöröskői-felső-forrás). A látványos természeti jelenség iránt idén is nagy az érdeklődés.

 


A Vörös-kői-forrás


Kozma Attila, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai referense elmondta, jelenleg nem működik a Vörös-kői-forrás. Az időszakos karsztforrások aktivitása a karsztvízszint emelkedésével, csökkenésével áll összefüggésben, így általában a hóolvadást követően, kora tavasszal törnek a felszínre. A barlangokban azonban jelenleg szárazság van, és az utóbbi időszakban lehullott csapadék nem elegendő a Vörös-kői-forrás „beindulásához”. Így azoknak, akik szeretnének rácsodálkozni a legyezőszerűen szétterülő vízfüggönyre, várniuk kell, mindaddig, amíg megfelelő mennyiségű csapadék nem szivárog be a mészkő résrendszerébe, ami aztán rövidebb-hosszabb felszín alatti tartózkodás után karsztforrásokban lép ismét felszínre. Ez azonban nem biztos, hogy idén bekövetkezik, hiszen előfordult, évekig nem működött a forrás.

 

Fotó: Kozma Attila - BNPI

A Vöröskői-alsó-forrás Felsőtárkánytól északra található, melyet a Stimecz-ház melletti Vöröskő-völgyön keresztül lehet megközelíteni, csak a vízfolyást kell követni. Működésekor látványos vízsugarát annak köszönheti, hogy a korábbi természetes forrástóban buzgárszerűen feltörő víz környezetét az 1970-es években olyan módon építették ki, hogy a víz csak egy felfelé mutató szűk nyíláson át távozhasson.

 

Ilyen volt 2013-ban, amikor a Vörös-kőnél feltört, az Imó-forrásnál meg zubogott a krisztálytiszta karsztvíz:

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A bükki gejzírek nyomában

A magyar gejzírvölgy titka

A boldogság időszakos (karszt)forrásai

Cikkajánló