Újraindul a Gyermekvasút

Június 3-tól ismét robog a Gyermekvasút Hűvösvölgy és Széchenyihegy között.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Balázs Pförtner / Gyermekvasút
Budapest
Forrás:
gyermekvasut.hu
mavcsoport.hu
2021. június 2.

Június 3-tól ismét robog a Gyermekvasút Hűvösvölgy és Széchenyihegy között.

A járványhelyzet a Gyermekvasutat is érintette, így 2020. november 11-től szünetelt a személyszállítás az utasok és a gyermekvasutasok egészségének megóvása miatt, megelőző intézkedésként. 7 hónap után azonban vége az üzemszünetnek, és újraindul a forgalom. Június 3-tól a hét minden napján várják a kirándulókat. Ne feledd, a vonatokon és a várótermekben kötelező a maszkviselés. A menetrendet ide kattintva éred el.

Nyáron a vonatok munkanapokon óránként, hétvégén pedig 40-50 percenként indulnak a végállomásokról. Előre meghirdetett napokon forgalomba áll hazánk legöregebb C50-es kismozdonya is, mely nosztalgiavonatokkal közlekedik majd – olvasható a mavcsoport.hu oldalon.

A forgalomszünet jó alkalom volt arra, hogy elvégezzék a szükséges karbantartási munkálatokat: a széchenyihegyi végállomás és Hárshegy állomás egyik váltóját átépítették, valamint 200 méteres szakaszon kicserélték a síneket Virágvölgy és Csillebérc között. Virágvölgy állomáson pedig megnyílt az eredeti bejárat az Anna-réten található Nagyjátszótér felől.

Emellett új padokat és kukákat helyeztek ki Normafa megállóhelynél, a széchenyihegyi végállomáson pedig új murvaburkolatot kaptak a peronon, és az állomást övező zöldterületeket is rendezték. Még ebben az évben elkezdődhet Csillebérc állomás rekonstrukciója is, ennek keretében a már műszaki emléknek számító VES típusú biztosítóberendezés teljes felújítását is elvégzik.

A Gyermekvasút 1948 és 1950 között, eredetileg Úttörővasút néven épült. Különlegessége – azon túl, hogy zömével gyerekek üzemeltetik –, hogy sikeresen túlélte az elmúlt fél évszázad történelmének viharait, és ma is szinte eredeti formájában üzemel.

Cikkajánló