Üvegpadlós kilátót építenek a Csorba-tónál

A torony 53 méteres lesz, az üvegpadló mellett pedig adrenalinhálót és csúszdát is terveznek hozzá.

Szerző:
magas-tatra.info
Fotó:
tvnoviny.sk
2019. szeptember 9.

A torony 53 méteres lesz, az üvegpadló mellett pedig adrenalinhálót és csúszdát is terveznek hozzá.

Az építéshez már hozzá is fogtak, de ahogy a Bachleda-völgyben kialakított lombkorona-tanösvény, ez az új tátrai beruházás is megosztja az embereket. „A kilátótorony helyét a síugrósánc alatti sportkomplexumban találták meg, a síugrósáncoktól balra” - olvasható a magas-tatra.info oldalon. Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a szakértői véleményükben azért korlátozták a kilátó magasságát, hogy ne tűnjön túlságosan tájidegennek, így alacsonyabb lesz, mint az előtte ott álló síugrósánc volt.

 

A kép illusztráció - „A nyilvánosság egyelőre nem tudja, hogy az épület pontosan hogyan fog kinézni, az építkezésen dolgozók 60 méter magas toronyról beszélnek, az önkormányzat képviselői ennek a feléről” - írja a magas-tatra.info

 

A 10 emeletes torony négy kilátóponttal, adrenalinhálóval (ez egy rugalmas háló a mélység felé kifeszítve, persze a kevésbé tériszonyos látogatóknak - itt írtunk hasonlóról) és csúszdával várja majd a látogatókat, a tetején pedig üvegpadlós kilátó lesz. A kilátó alapszintjének átmérője 33 méter, a pluska.sk oldal fotóin már láthatjuk a megkezdett építkezést. A tervek szerint 580 méter hosszú, spirális gyalogjárón lehet majd feljutni az épület tetejére.

 

Az építkezést már megkezdték


A természetvédők jelenleg azt vizsgálják, hogy az ajánlásaik, feltételeik szerepelnek-e az építési engedélyben. Csorba község önkormányzata meghatározta, hogy a területen lévő építmények magassága nem haladhatja meg a fenyőfák magasságát, amit a nemzeti park is támogat, a befektető pedig megígérte, hogy csak minimálisan avatkoznak be a természetbe. A kilátó a tervek szerint 2021 nyarára készül el.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fák fölött sétáltunk a Bélai-Tátrában

Megmásztuk Szlovákia nemzeti szimbólumát, a Krivánt

Lélegzetelállító videó a Lomnici-csúcsról

Átkelés a Rovátkán - Avagy egy felejthetetlen hágótúra a Tátrában

Látványos légi videó a Magas-Tátráról

Cikkajánló