Vadlovak között a magyar pusztában – Így készül Török Zoltán természetfilmje

Ljasuk Dimitry 22 perces videója érdekes „film a filmben” alkotás, ugyanis egy készülő természetfilm történetének elmesélése. A hortobágyi felvételek között tucatnyi jelenetet láthatunk Török Zoltán a „Vadlovak – Hortobágyi mese” című készülő természetfilmjéből is.

Szerző:
TM
Fotó:
Ljasuk Dimitry
2019. december 20.

Ljasuk Dimitry 22 perces videója érdekes „film a filmben” alkotás, ugyanis egy készülő természetfilm történetének elmesélése. A hortobágyi felvételek között tucatnyi jelenetet láthatunk Török Zoltán a „Vadlovak – Hortobágyi mese” című készülő természetfilmjéből is.

A werkfilmből megtudhatjuk, hogy milyen kihívásoknak és spontán helyzeteknek vannak kitéve a természetfilmesek, és milyen, amikor napokat dolgoznak úgy, hogy végül semmilyen felhasználható eredménye nem születik a munkájuknak. A néző csak a legszebb pillanatokat látja a filmekben, amelyek sokszor több év munkájának eredményei. A filmeseknek a türelmen kívül a szerencsére is szükségük van, hiszen az állatokkal és az időjárással nem lehet előre egyeztetni. Egy-egy jó pillanatért jó helyen, és jó időben kell lenniük, és alázattal várni.

Többek között az is kiderül, mi az a kameracsapda, mire szolgál a parabolamikrofon, vagy, hogyan szemlélteti az idő múlását egy csipkebokor.

A vadlovak megmentésének hortobágyi sikertörténetét is bemutató videóból megtudhatjuk, miért választotta őket filmje témájául Török Zoltán. Kerekes Viola természetvédelmi mérnök pedig elmeséli, hogyan tudják megkülönböztetni a szinte azonos kinézetű lovakat egymástól, sőt, az is kiderül, hogy milyen kíváncsiak ezek a szép állatok.

A Przsevalszkij-lovak egyszer már majdnem kihaltak, de hála a kutatóknak úgy néz ki, megmenekültek. A legtöbben nem is tudják, hogy Magyarországon, a Hortobágyon él az egyik legnagyobb fennmaradt populációjuk. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságon belül található Pentezug, ahol a vadlovak élnek. Csak a kutatók és természetőrök látogathatják Pentezugot, ahova most a kisfilm által a néző is betekintést nyerhet.

Török Zoltán 20 éve készít természetfilmeket, itthon legismertebb filmje a 2011-ben bemutatott Vad Magyarország – A vizek birodalma, amely 30 fesztiváldíjat nyert. Emellett ő az egyetlen magyar természetfilmes, aki a National Geographic felkérésére forgatott a csatornának egy egyórás természetfilmet. A most készülő Vadlovak – Hortobágyi mese című filmet már több mint 270 napja forgatják, persze nem egyfolytában. A nemzetközi koprodukcióban készülő filmet forgatása három évig tart és már a végénél járnak – így Dimitrynek lehetősége volt arra, hogy bepillantást nyerjen a kulisszák mögé, és 4 napot eltöltsön Török Zoltánnal és Jan Henrikssonnal a Hortobágyon.

Ljasuk Dimitry a forgatásról készült, gyönyörű felvételekkel teli kisfilmjét most ti is megnézhetitek itt. A vadlovak mellett többek között lenyűgőző képsorokat láthattok az ősszel Hortobágyon időző több tízezer daruról, megleshetitek, hogyan cserkésznek be egy rókát Török Zoltánék a kisfilmhez, valamint Dimi egy éjszakára kipróbálhatta a már említett konténerből készült lest is. Jó szórakozást!

Cikkajánló