Az Őrség kapujában – Vadvízi kalandok a Rábán

A Rába szabályozatlan hazai szakaszát az ország egyik legvadregényesebb vízitúra-útvonalának tartják. Itt tettünk egy rövid túrát, majd megnéztük a tavaly átadott csákánydoroszlói Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpontot is. Programtipp egy őrségi nyaraláshoz.

Szöveg és fotó:
2023. július 24.

A Rába szabályozatlan hazai szakaszát az ország egyik legvadregényesebb vízitúra-útvonalának tartják. Itt tettünk egy rövid túrát, majd megnéztük a tavaly átadott csákánydoroszlói Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpontot is. Programtipp egy őrségi nyaraláshoz.

Alföldi lányként a lusta folyású folyókhoz vagyok szokva, ehhez képest a nagy sodrású Rába újdonság volt számomra. Szűk egyórás túránk az Őrség kapujának is nevezett Csákánydoroszlóról indult. Túravezetőinkkel az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság tavaly átadott látogatóközpontjában találkoztunk. Indulás előtt átvettük az evezőket, a mentőmellényeket, és átváltottunk cipőről papucsra, ugyanis a Rábán a be-és a kiszállás az iszapos folyóparton történik, így tanácsos nem a legújabb hófehér sportcipőben jönni.

Rafting minden korosztálynak

Túravezetőink annak a Kormorán Kenu Egyesületnek a tagjai, amely 25 éve szervez túrákat a Rábán, egy ideje már az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósággal közösen is. A vadvízi evezésekhez használt felfújható csónakok, a raftok nagyon biztonságosak itt a Rábán, így ezekre a túrákra kisebb gyerekekkel érkező családok is vállalkozhatnak. Az alsó korhatár 7 év.

A túrára két csónakkal indultunk útnak, összesen nyolcan, plusz a túravezetőink, akik a kormányosi teendőket látták el. Ez a legfontosabb feladat, de azért bizonyos szakaszokon nekünk is komolyan kellett húzni, a Rába sodrása ugyanis elég erős. Ez különösen akkor volt érzékelhető, amikor megpróbáltunk a folyásiránnyal szemben evezni. Hát, nem jutottunk sokra. Ez nagyjából olyan élmény, mint a szobabiciklizés, szinte egy helyben állva eveztünk.

A Rába

A Rába az ország negyedik legnagyobb folyója, a Duna legjelentősebb magyarországi mellékfolyója, ami Ausztriában, Stájerországban, a Fischbachi-Alpokban ered. Ausztriában 95 km-t tesz meg, Alsószölnöknél éri el a magyar határt, majd 188 km megtétele után Győrnél torkollik a Mosoni-Dunába. Átlagos vízmélysége 1-2,5 méter, de aszályos években gázlók kialakulása sem ritka.

A Rába felső szakasza, az országhatártól Sárvárig szabályozatlan, ez az ország egyik legtermészetesebb folyószakasza. A Kormorán Kenu Egyesület a folyó legszebb szakaszának a Csörötnek-Csákánydoroszló közötti szakaszt tartja, és ők már csak tudják, hisz 2008 óta szerveznek túrákat a folyón.

A vadregényes Rába

A folyó vadregényes arcát már az első métereken megtapasztalhattuk, vízbe dőlt fák és víz fölé hajló ágak között szlalomoztunk. Ilyen nagy sodrás mellett az akadályok kerülgetése bizony tapasztalatot igényel. De túravezetőink rutinosan kormányozzák a raftokat.

A folyónak ezt a szakaszát nem szabályozták, így még láthatjuk azt a maga természetességében, ahogy építi és rombolja a partjait.

Az egyik oldalon szakadófalak, a másikon zátonyok kísérték utunkat.

Mind a meredek szakadófalak, mind a zátonyok fontos élőhelyei számos madárfajnak. Előbbi helyeken jégmadarak, partifecskék, gyurgyalagok alakítják ki költőüregeiket, míg a kavicszátonyokon parti madarak, például kis lile és a billegető cankó keresgéli táplálékát. Az előbbi fajt mi is láttuk a túra során. Alkalmai kísérőnk egy szürke gém volt, amelyik mintha csak csalogatna bennünket, pár fával mindig előttünk járt, majd bevárt bennünket, hogy aztán újra felröppenjen, ahogy a közelébe értünk. A folyó mentén hódok is élnek, őket nem láttuk, de a nyomaikat, a kidöntött fákat igen.

Nagyjából 50 percet voltunk vízen, és ez alatt 5 km-t tettünk meg. Kiépített kikötő errefelé nincs, az iszapos parton szálltunk ki, majd autóval jutottunk vissza a kiindulópontra. Én még maradtam volna szívesen, legközelebb azt hiszem, kipróbálom magam egy hosszabb túrán is. De itt még nem ért véget a program, hisz visszatérve várt még bennünket a Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpont kiállítása, ahol természetesen ismét a Rába áll a középpontban.

Szabályozott és szabályozatlan

A Rába áradásai már az Árpád-korban is veszélyt jelentettek a folyó mentén létesült településekre. Ahogy az IV. Béla egy 1226-ból fennmaradt kiváltságlevelében, illetve a győri káptalan egy 1263-as levelében is olvasható, már a 13. században csatornákkal és védőgátakkal próbáltak védekezni az áradások ellen. 1247-ben lebontatták a Rábán épült árvízveszélyt okozó malmokat és elrendelték a kisalföldi csatornatöltések megerősítését.

A 19. század második felében is több nagy áradás pusztított a Rábán, a legnagyobb 1883 telén történt, amikor a jeges ár miatt több ház is összeomlott. Ezt követően indultak meg a szabályozási munkálatok, amelyek az árvízveszélynek kitett Sárvár-Győr közötti szakaszon 1893-ra be is fejeződtek. A Rábának ezt a szakaszát 80 átvágással 48 km-rel, 131 km-ről 83 km-re rövidítették.

Látogatóközpont vízi vándoroknak

A csákánydoroszlói látogatóközpont 2022-ben készült el, a kiállítás nem nagy, de érdekes, látványos és interaktív, ami a kisgyerekkel érkező vendégek számára bizonyára jó pont.

A Rábáról – az alapinformációk mellett – sok érdekességet is megtudhatunk. Számomra a történelmi vonatkozású táblák voltak a legizgalmasabbak, mert a folyónak ezt az oldalát egyáltalán nem ismertem. Megtudtam például, hogy a folyó a római korban jelentős szállítási útvonal volt, a középkorban négy vár is állt a legjelentősebb átkelőhelyeknél. Ezek egyike a csákánydoroszlói Batthyány várkastély ma is áll, bár sajnos nem látogatható.

A folyó a török időkben is fontos szerepet játszott, a törökök elleni küzdelem egyik fontos természetes védvonala volt. A Rába mellett zajlott a térség egyik jelentős, magyar győzelemmel végződő ütközete is, a szentgotthárdi csata, ahol az áradó folyóban sok török katona veszett oda.

Megismerkedhetünk a Rába élővilágával is a különböző tegzesfajoktól kezdve a védett halfajokon át a rétisasig. A látogatóközpont mellett egy modern és igen nagy játszótér is van. Aki kisebb gyerekkel érkezik, az mindenképpen kalkulálja bele az időbe ezt a programelemet is, megelőzendő a komolyabb generációs konfliktust.

A Rábán tett vízitúra és a látogatóközpont remek programja lehet egy többnapos őrségi nyaralásnak. Csákánydoroszló Őriszentpétertől autóval 18 perc, kerékpárral egy szűk óra. Útközben kis kitérővel meglátogathatjuk a szőcei láprétet vagy akár a Vadása-tavat is, így egy klassz egynapos program is kikerekedhet a végére.

A vízitúrával kapcsolatban ide kattintva találtok részletes információkat:

Cikkajánló