Vajon fehér lesz-e a karácsony?

Az évről évre felmerülő kérdés most különösen sokakat foglalkoztat, hiszen az ország egy része kifehéredett az elmúlt napokban. Vajon kitart-e karácsonyig a hótakaró? Mit mond erről a meteorológia?

Szerző:
idokep.hu / Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. december 14.

Az évről évre felmerülő kérdés most különösen sokakat foglalkoztat, hiszen az ország egy része kifehéredett az elmúlt napokban. Vajon kitart-e karácsonyig a hótakaró? Mit mond erről a meteorológia?

Több mint egy héttel karácsony előtt természetesen leginkább azt, hogy pontos időjárás-előrejelzés csak pár napos időtávra adható, ezért felesleges részletekbe bocsátkozni még most is, amikor esetleg bizakodók vagyunk a napokban lehullott hó miatt. Ugyanakkor érdemes megismerni, hogy mit mondanak a meteorológiai modellek a következő napokra, hiszen a hőmérséklet változása jobban előrejelezhető, mint a csapadék, illetve annak eloszlása.

Az Időkép témának dedikált és érthető módon óvatosan fogalmazó cikke szerint van némi remény arra, hogy az ország egyes, már hóval fedett térségeiben valóban fehér karácsony legyen, ugyanakkor azt előrejelezni, hogy a várható hideghez párosul-e csapadék, illetve havazás, egyáltalán nem lehet.

Szóval a kérdés inkább az, hogy az elmúlt napok hidege kitart-e. A jelenlegi előrejelzések alapján ezen a héten egy anticiklon hatására egyre nagyobb területre ülhet be a hidegpárna, amely konzerválhatja a hótakarót, főleg az ország keleti részén. Hazánk nyugati szegletében ezzel szemben a nyugatról érkező, enyhébb levegő csökkentheti a hótakaró vastagságát. Az is látható már, hogy a december 18-ai hétvége során sarkvidéki eredetű levegő éri el hazánkat. Ennek lefolyása azonban még meglehetősen bizonytalan.

Az Időkép szerint ugyanakkor bíztató, hogy az ún. "ECMWF modell európai hőmérsékleti anomália előrejelzése alapján a karácsony hete már az átlagosnál hidegebb idő jegyében telhet".

Hogy csapadék társul-e ehhez a hideghez, azt nem lehet megmondani, de abban bizakodhatunk tehát valamelyest, hogy a mostani hótakaró kitart. A bizakodás mértékéről sokat elmond, hogy az Időkép karácsonyváró oldalán látható térképen van olyan (igaz, kicsi) szeglete az országnak, ahol akár 80% fölötti a fehér szenteste esélye az ECMWF modell december 10-i valószínűségi előrejelzése alapján.

Cikkajánló