Változások a horgászati és halászati szabályozásban

A napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból naponta fajonként három darabot, összesen legfeljebb öt darabot foghatnak ki a horgászok.

 

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
partfish
Gulyás Attila
2013. november 24.

A napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból naponta fajonként három darabot, összesen legfeljebb öt darabot foghatnak ki a horgászok.

 

A fajlagos tilalmi időszak és a kifogható méretkorlátozás minden horgászra és halászra vonatkozik, míg a napi kifogható mennyiséget a horgászoknak és az állami halászjeggyel halászóknak kell betartaniuk az új szabályozás alapján, amely hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben - tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium.

 


A kereskedelmi céllal halászók által évente vagy naponta kifogható mennyiséget az adott vízterületre kiadott halászati engedélyekben szabályozzák.


Az egyes halgazdálkodási vízterületeken a halgazdálkodási hasznosító a hatóság engedélyével vezethet be további korlátozásokat, vagy kérheti a meghatározott korlátozások feloldását.

A tárca közleménye szerint az állami halászjeggyel vagy állami horgászjeggyel rendelkezők a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken a napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból naponta fajonként három darabot, összesen legfeljebb öt darabot foghatnak ki. A napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból naponta összesen tíz kiló fogható ki.

 


Az ingyenes állami jeggyel horgászó gyermekek és fogyatékossággal élők a napi darabszám-korlátozás alá tartozó halfajokból naponta összesen egyet, a korlátozás alá nem eső halfajokból naponta összesen öt kilót foghatnak ki.


Ha a horgász vagy a rekreációs halász olyan őshonos, napi darabszám-korlátozással nem érintett halat fog, amellyel a megszabott napi súlyhatárt átlépi, a halat megtarthatja, de aznap további napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halat nem foghat ki - közölte a tárca.

Cikkajánló