Van kedvenc fád? Nevezd az Év Fája versenyre!

Június 10-ig ismét benevezheted az idei Év Fája versenybe a kedvenc fádat. Az Ökotárs Alapítvány 2010 óta szervezi meg a vetélkedőt, és olyan fák vagy facsoportok jelölését várják, amelyek különleges helyet foglalnak el a körülötte élők életében. 

Szerző:
evfaja.okotars.hu/TM
Fotó:
www.evfaja.okotars.hu
2016. május 18.

Június 10-ig ismét benevezheted az idei Év Fája versenybe a kedvenc fádat. Az Ökotárs Alapítvány 2010 óta szervezi meg a vetélkedőt, és olyan fák vagy facsoportok jelölését várják, amelyek különleges helyet foglalnak el a körülötte élők életében. 

A bátaszéki molyhos tölgy

 

A versenybe a fa vagy facsoport történetével és képeivel lehet nevezni az evfaja.okotars.hu oldalon. Bárki nevezhet akár egy egyedi fát, akár egy meghatározott fasort vagy facsoportot - családok, iskolai osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek is. Minél többen támogatják a nevezést, annál jobb, hiszen ez is jelzi, hogy a fa valóban egy közösség támogatását élvezi.

 

A beküldött fák, illetve facsoportok közül a zsűri 12-15 döntőst választ, ezután a közönség szavazza meg, melyikük nyerje el az Év Fája címet. Nevezni május 10-től június 10-ig lehet a weboldalon, ugyanitt zajlik majd a közönségszavazás is az ősz folyamán. A nyertes fa egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, speciális ápolásra szóló utalványt is kap, amit díjátadó ünnepség keretében nyújtanak át jelölőinek. Az Év Fája címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de a megmérettetésen a korábban már jelölt fák is részt vehetnek - írja közleményében az alapítvány.

 

A verseny külön kategóriája a „Hős fa”: erre a címre olyan fák vagy facsoportok jelölését várják, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyek megmentéséért a beküldők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ezzel a kategóriával szeretnék elismerni azok áldozatos munkáját, akik kiállnak a fák megmentéséért. A döntősök közül az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát különdíjban is részesít.

 

A közlemény szerint a hazai verseny győztese részt vesz a jövő év elején megrendezett európai vetélkedőben is, amelyen az Európai Év Fája címet nyerheti el. A korábbi években háromszor nyerte magyar fa a versenyt, legutóbb az azóta országszerte ismertté vált bátaszéki molyhos tölgy.

A jelöléseket kizárólag online regisztrálva, az evfaja.okotars.hu oldalon lehet beadni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Magyar tölgy lett az Európai Év Fája

Bátaszék több száz éves oltalmazója győzött 

Cikkajánló