Varázslatos őszi panoráma a Hegyes-tetőn

Tavaly sem hagytuk ki a „Fel a Hegyes-tetőre!” túrát, de idén egyenesen bűn lett volna. Szikrázó napsütésben pompázó őszi táj, balzsamos levegő és varázslatos panoráma. Egy kilátós túra ennél jobb már nem is lehetne.

Szerző:
Lánczi Péter
Fotó:
Lánczi Péter
2017. október 17.

Tavaly sem hagytuk ki a „Fel a Hegyes-tetőre!” túrát, de idén egyenesen bűn lett volna. Szikrázó napsütésben pompázó őszi táj, balzsamos levegő és varázslatos panoráma. Egy kilátós túra ennél jobb már nem is lehetne.

Páratlan panoráma a Julianus-kilátóból

 

Egy túraélmény mindig más és más. Még akkor is, ha a dél-börzsönyi tájat már százszor is bejártuk, és a Julianus-kilátó szinte az otthonunk. Az élményt az időjárás, az évszakok és a társaság adják, melyek megunhatatlanná teszik a természetjárást és a jól ismert tájat. Október 15-én, vasárnap ezek a feltételek tökéletes összhangban csalogattak minket a természetbe, és ahogy elnéztük, másokat is.

 

Hegyre fel! Útközben is volt kilátás


Persze az is igaz, hogy minket az eső vagy a köd sem tartott volna otthon, hiszen a „Fel a Hegyes-tetőre!” túra idén is része a Dél-börzsönyi kupának, melynek 2017-ben egyetlen túraállomását sem hagynánk ki. A kupában szereplő túrák közül ez a legkönnyebben teljesíthető, hiszen a szervezők (Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület) más teljesítménytúrákkal szemben itt nem adnak semmilyen megkötést a teljesítéssel kapcsolatban. Nincs kötött útvonal, sem szintidő, így mindenki erejéhez és kedvéhez mérten választhatja meg a túra kiinduló- és végpontját. A cél - a természetjárás mellet - csupán annyi, hogy felkapaszkodjuk a Hegyes-tetőre, és élvezzük a Julianus-kilátó páratlan, a Dunakanyart elénktáró panorámáját, amit ez alkalommal még az időjárás is bearanyozott.

 

Kilátás a Hegyes-tetőről nyugati irányba. Rálátni a Dunára, a Börzsöny vonulatira, Szobra és a Helembai-hegységre


Tavaly a sűrű köd miatt elmaradt a kilátás. De az idei év igazi vénasszonyok nyarával és ragyogó őszi színekkel kárpótolt minket. Erre a vasárnapra kívánni sem tudtunk volna szebb időt, amely kék egével, simogató napsütésével és tiszta levegőjével olyanokat is a szabadba csábított, akik csak ritkán járják az erdőt.

 

Ezen a vasárnapon a Julianus-kilátó egyedülálló panorámáját az ősz és az időjárás tette még varázslatosabbá


Félórát töltöttünk a csúcson, és ezalatt voltak pillanatok, mikor a kilátó gyakorlatilag megtelt. Ezt a jelzőt egyébként magára a Börzsönyre is lehetett volna használni, legalábbis a kilátóhoz vezető forgalmas kék turistaút látványa erre engedett következtetni. Mindenütt napozó és piknikező emberekbe és kisgyerekes családokba lehetett botlani, akiknek látványa leginkább egy össznépi majálisra emlékeztetett.

 

Idén is népszerű program vol a „Fel a Hegyes-tetőre!" túra

 

A Hegyes-tető alatti Köves-mezőn is sokan piknikeztek


A „Fel a Hegyes-tetőre!” túra szervezői idén is szép jelvénnyel jutalmazták a hegyre kapaszkodókat, ügyelve a gyűjtői szenvedély kielégítésére. Ugyanis az idei jelvény sárga, míg a tavalyi kék volt, és ez azt sejteti, hogy egy színes sorozat veszi kezdetét. Egy igazi túrajelvénygyűjtőnek ez szinte kényszerítő erő, hogy ezentúl minden évben megmássza a Hegyes-tetőt. Azt hiszem, mi jövőre is jövünk, bármilyen is legyen az időjárás!

 

Az értékes ereklyék!

 

 

Kapcsolódó cikkek: 

Fel a Hegyes-tetőre!

Dél-börzsönyi kilátások

Túra a Börzsöny szívébe

Cikkajánló