Helyi védettséget kapott a balatonmáriafürdői nádas

Balatonmáriafürdő partszegélyi nádasai, vizes élőhelyei, lápos területei a déli part egyetlen nagy kiterjedésű, összefüggőnek tekinthető nádastömbje.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
hirbalaton.hu
2024. április 15.

Balatonmáriafürdő partszegélyi nádasai, vizes élőhelyei, lápos területei a déli part egyetlen nagy kiterjedésű, összefüggőnek tekinthető nádastömbje.

A Hullám utcával párhuzamos, két strand közötti, 17 hektárnyi parti nádasára került helyi védelem, miután több környezetkárosító, illetve szabályozástól eltérő tevékenységet is végeztek a területen – közölte Galácz György, a település polgármestere a HírBalatonnal. A terület korábban egy állami gazdaság birtokában volt, ma féltucatnyi magántulajdonos kezében van, ugyanakkor a partszakasz a ma is érvényben lévő, valamint a készülő, új Vízparti Terv is a Balaton tómedrének jelöli ezt a szárazulaton lévő értékes élőhelyet.

Akad a tulajdonosok között jogkövető, de olyan is, aki a szabályozástól eltérően használja a területet a mai napig, és ezt a helyi lakosság nem tudja tolerálni. Értékrendünk szerint olyan beavatkozások történtek, amelyek nagymértékben rombolják a természetes környezetünket

– nyilatkozta a portálnak a polgármester, és elmondta, hogy a védetté nyilvánítást az is indokolta, hogy a helyi építési szabályzatban vízgazdálkodási besorolású területre vonatkozó előírások, korlátozások nem biztosítottak kellő védelmet az értékes növényi társulásokat is befogadó nádasnak.

A helyi védettséget csak három hónapra lehet elrendelni. Ugyanakkor az illetékes hatóságok ez alatt az idő alatt is hatékonyan fel tudnak lépni a természetkárosítókkal, szabálytalankodókkal szemben. Az önkormányzat a helyi védettség után az országos védelem megszerzését is kezdeményezte, ami hosszútávon biztosíthatja a terület értékeinek védelmét.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park is támogatja a település törekvéseit szakmai munkájával, egyebek mellett az érintett nádas területhasználati szabályainak kidolgozásával. A közeljövőben a terület tulajdonosaival is egyeztet az önkormányzat.

Cikkajánló