Védett állatfajok pusztulását okozzák a kivágások

Felesleges és káros, szakmailag igazolhatatlan, emellett törvénybe is ütközik a rosszkor és rosszul végzett fa- és bokorkivágás, amely védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozza.

Szerző:
MME
Fotó:
Orbán Zoltán / MME
123rf.com
2018. május 10.

Felesleges és káros, szakmailag igazolhatatlan, emellett törvénybe is ütközik a rosszkor és rosszul végzett fa- és bokorkivágás, amely védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozza.

Az elmúlt években általánossá vált a jelenség, de komoly természetvédelmi kárt okoz a tavasszal és nyár elején végzett területrendezés, különösen, ha fás szárú növényzetet is érint. Márciusban építenek fészket a bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadarak, a tojások kiköltése és a fiókanevelés pedig április második felétől június elejéig tart. Másodköltése számos fajnak van június-júliusban. Emellett a tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

 

 

Az ilyenkor végzett fa- és bokorkivágások, illetve a kísérő munkák, pl. a faanyag kihordása minden esetben biztosra vehetően védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges elhullását, sérülését okozza, és károsítja az élőhelyüket. Ez pedig ellentétes a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényben foglaltakkal is.

 


A munkák számos esetben lehetnek indokoltak mind kül-, mind belterületen. A bel- és árvízkár megelőzését szolgáló csatorna- és hullámtértisztítás, az elektromos vezetékhálózat nyomvonalán túlnövő, vagy éppen az értékes gyepterületeket elfoglaló fás szárú vegetáció az emberi létesítmények funkcióját, illetve az élőhelyek fenntartását akadályozza. A kivágásokat azonban lehetne az őszi-téli időszakra ütemezni.

 


A pusztítás ellen te is tehetsz: értesítsd a hatóságokat! Készíts egy fotót okostelefonnal, és egy néhány soros ímél kíséretében (helyszín, időpont, cselekmény leírásával) küldd el a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának, ennek hiányában a hivatal központi címére. A bejelentést másolatként érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság címére is eljuttatni. A bejelentés megérkezéséről, majd a vizsgálat eredményéről a hatóság válaszímélt küld. Ha mégsem, illetve ha azt gyanítod, hogy a bejelentés nem jutott célba, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához is fordulhatsz. Nemcsak fa- és bokorirtás esetén, de más természetkárosítás észlelésekor is megteheted ezt.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megélénkült a madárélet az Alföld mocsaras vidékein

Nem a legbizalomgerjesztőbb, de hasznos a tőrösdarázs, ne bántsuk!

Ha már járod a természetet, valami hasznosat is tehetsz érte

Kora nyáron történik a legtöbb süngázolás

Cikkajánló