Meglepő felvétel készült a homoki nősziromról

Még a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai is meglepődtek a Gönyűi-homokvidéken virágzó homoki nőszirmokról készült videót látva.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
2021. szeptember 7.

Még a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai is meglepődtek a Gönyűi-homokvidéken virágzó homoki nőszirmokról készült videót látva.

A köznyelv úgy tartja, hogy a sárga szirmú nősziromféle egy napig virágzik, de ez nem így van, bár nem sokkal tartósabb – derül ki a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-posztjából. A Gönyűi-homokvidékről készülő kisfilmsorozat aktuális részében megcsodálhatjuk azt a látványt, ahogy a virágok kinyílnak, majd összetekerednek:

A homoki nőszirom nevéhez híven homoki és löszsztyeppeken él, április végén, május elején virágzik. Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft, és Natura 2000 jelölőfaj. Állományát a természetes szukcesszió és a kezelés hiányában felhalmozódott vastag fűavar veszélyezteti.

A különleges Gönyűi-homokvidék

A Győrtől keletre fekvő Gönyűi-homokvidék kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, kiterjedése 2881,29 hektár. Ennek 280 hektárján folyik most többek között a GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt, ennek a keretén belül pedig egy film is készül, amelynek operatőre Karácsony Sándor. A természetfilmből rövidebb részeket mi is közöltünk már az oldalon, itt nézheted meg őket.

A homokvidék egyik érdekessége, hogy a katonai használatnak köszönhetően maradhatott fenn. Maga a projekt 2026 végéig tart, és más részei is vannak, többek között alapállapot-felmérés, egy tanösvény kialakítása, valamint konkrét természetvédelmi akciók.

Cikkajánló