Videó: Már építi a fészket a gemenci fekete gólya

Főszereplőnk nem sieti el a dolgokat, eddigi felbukkanásaikor többnyire pihent, a hétvégén pedig komótosan hozzáfogott a fészekrakáshoz.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Gemenc Zrt.
2021. március 11.

Főszereplőnk nem sieti el a dolgokat, eddigi felbukkanásaikor többnyire pihent, a hétvégén pedig komótosan hozzáfogott a fészekrakáshoz.

A Gemenc Zrt. népszerű, fekete gólyás fészekkamerája elé március 2-án, reggel negyed 8-kor érkezett meg az első madár. Vagy 50 percig nézelődött és rendezkedett, utána pedig elindult – valószínűleg reggelizni a közeli holtágak egyikére. A következő napokban nem sokszor mutatkozott, egyedül 4-én bukkant fel, szintén reggel 8 körül, és délután fél 3-ig otthon volt.

„Mérsékelt lelkesedéssel rendezkedett, tollászkodott, de főként fél lábon állva aludt. Mielőtt elhagyta volna a fészket, aprólékosan leellenőrizte az egyik kamera védőburkolatát és felfüggesztését” – írja a Gemenc Zrt. a weboldalán. Utóbbi műveletet a nagyközönségnek is megmutatják:

A hétvégén a gólya belekezdett a fészek felújításába is, ami precíz körültekintéssel végez. Sokáig keresgéli a megfelelő helyet a csőrében tartott ágnak, aztán örömében elmélázik:

A gemenci fészekkamerának köszönhetően hét évig Sára és Tóbiás, illetve a fiókáik életét követhettük nyomon, tavaly azonban egy új, gyűrűtlen pár vette birtokba a fészket. Hazánkban mintegy 380–420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár a Gemenci-erdőben. Az itteni populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű feketególya-állománya.

A fészekkamera segítségével nemcsak a szakembereknek juthatnak fontos információkhoz a fokozottan védett fajjal kapcsolatban, de a videók a természetvédelmi szemléletformálásban is sokat segítenek. Idén nem lesz élő online közvetítés, viszont a Gemenc Zrt. a hivatalos weboldalán, valamint az Ökoturisztikai Központ Facebook-oldalán rendszeresen hírt ad majd a fészekben zajló mindennapokról.

Cikkajánló