Vigyázzunk a Dinnyési-fertő teknőseire

Kikeltek a kis mocsári teknősök, és azonnal megindultak a víz felé.

Szerző:
TM
Fotó:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
2020. április 14.

Kikeltek a kis mocsári teknősök, és azonnal megindultak a víz felé.

Egyetlen őshonos vadon élő teknősfajunk legfiatalabb generációjának első lépéseit kísérhették figyelemmel a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Velencei-tónál és a Dinnyési-fertőn.

A mocsári teknős nősténye május végén, júniusban rakja le 6-10 tojását, egy olyan helyre, amely messzebb (akár több száz méter távolságra) van a víztől. A tojások ősszel vagy a következő év tavaszán kelnek ki, és a kisteknősök rögtön elindulnak a vízhez.

Olyan helyeken azonban, ahol több különféle víztestek egymás közelében található, gyakran közlekednek a víztestek közötti forgalmas utakon. Vigyázzunk rájuk is!

– hívja fel a figyelmet a nemzetipark-igazgatóság.

A teknősökkel márciustól októberig, novemberig reggel és este lehet leginkább találkozni, de nyáron csak a nőstények távolodnak el a víztől (tojást rakni). A tél közeledtével beássák magukat az iszapba vagy a parti fövenybe, és nyugalmi állapotba kerülnek. Ízeltlábúakat, kétéltűeket, puhatestűeket és férgeket esznek, a halak közül csak a beteg példányokat tudják elkapni.

Rájuk sokkal többen vadásznak, például a gázlómadarak, a varjúfélék, a réti sasok és ragadozó emlősök. A teknősfészkeket sünök, rókák, vaddisznók, kutyák, borzok fosztogatják. Itthon a betelepített vörösfülű ékszerteknős intenzív terjedése következtében visszaszorult az állománya.

A mocsári teknős Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Forrás: Duna-Ipoly Nemzet Park Igazgatóság

Cikkajánló