Vipera bumm

Sikeres a különsen védett hüllő mesterséges szaporítása. 1700 fölött a Rákosivipera-védelmi Központban született viperák száma. 

 

Szerző:
forrás:mme.hu
rakosivipera.hu
Fotó:
Mizsei Edvárd
Pelinger Attila
2013. október 7.

Sikeres a különsen védett hüllő mesterséges szaporítása. 1700 fölött a Rákosivipera-védelmi Központban született viperák száma. 

 

A rákosi vipera védelmi LIFE program egyik sarokköve a rákosi viperák mesterséges szaporítása, hiszen szabadon csak kevés és kisméretű állományokban él ez a különösen védett hüllő.

 

Idén a Rákosi vipera védelmi központban 307 kis vipera látta meg a napvilágot, ami ugyan elmarad a tavalyi eredménytől, de sikeresnek mondható. Az elhúzódó tél és a nyár eleji hűvös idő miatt későn indult a szaporodási időszak, de szerencsére sikerült behozni a lemaradást. Az idei szaporulattal már 1700 fölé emelkedett a vipera-védelmi program keretében született rákosi viperák száma, ami a program indulásakor becsült teljes magyarországi állomány 3-szorosa.

 

 

Az átlagos alomméret, hasonlóan a korábbi évekhez 10 volt, a legtermékenyebb nősténytől 16 kis vipera született. Az idei szaporulattal 133 nőstény és 174 hím egyeddel nőtt a hazai állomány. Az újszülött viperák átlagos súlya 2,4 g, hosszuk 138 mm.

 

A programról itt tájékozódhattok bővebben
 

Cikkajánló