Virágzik a nyári tőzike a Hármas-Körös hullámterében

Aki a napokban kilátogat a Hármas-Körös hullámterébe, Gyomaendrőd környékén szemet gyönyörködtető, fehér virágszőnyeg fogadja.

Szerző:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság/kmnp.hu
Fotó:
wikipedia
2019. április 29.

Aki a napokban kilátogat a Hármas-Körös hullámterébe, Gyomaendrőd környékén szemet gyönyörködtető, fehér virágszőnyeg fogadja.

A hullámtéri kubikerdők szegélyében nyíló, szálas levelű, bókoló virágú hagymás növény nem más, mint a védett nyári tőzike. Jellegzetessége, hogy a kocsányon nem egy, hanem általában 3-5 apró virág nyílik, s szirmaik csúcsán egy-egy kicsiny zöld folt virít- olvashatjuk a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

 

 

A növény hasonlít a hóvirágra, de annál jóval termetesebb, akár 50 centiméter magas is lehet, s míg a hóvirág kora tavasszal bújik elő, addig a nyári tőzike időjárástól függően már április elejétől virágozhat a nyár elejéig.

 

 

A nyári tőzike az üde vagy nedves talajú ligeterdők és mocsárrétek növénye. Élőhelyeinek nagysága az alföldi folyók a 19. századi szabályozása óta töredékére csökkent, így ma már csak kis számban él a töltések közé szorított hullámtereken és a mentett oldalon foltszerűen megmaradt üde ártéri területeken. A Körös-Maros Nemzeti Parkban a Körös-ártér részterületén él szórványosan.

 

Aki behatóbban is szeretne is szeretne megismerkedni a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Szarvas környéki működési területének élővilágával, tájtörténetével és kulturtörténeti értékeivel, az részt vehet szakvezetéses kerékpáros és kenutúrán is. Kerékpárok és kenuk kölcsönzésére a Körösvölgyi Látogatóközpontban van lehetőség. 

 

A túrákkal kapcsolatban bővebb információ:

Tóth Tamás, tel.: 30/475-1780

Körösvölgyi Látogatóközpont: 30/475-1789

korosvolgy@kmnp.hu

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Grófok a Körös-parton-városi séta Szarvason

Körös körül két keréken

Szarvasi Arborétum, zöld oázis kék pávákkal

Kastélyok és kunhalmok a Dél-Tiszántúlon

Cikkajánló