VIVA LA VIA FERRATA - videóval

Ha nem is konkrétan a turulmadárra, de a méretes szárnyas mellé a közeljövőben már nemcsak lépcsőn juthatnak fel a sportosabb természetjárók, hanem egy igazi profi, európai színvonalú vasalt úton is Tatabányán.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
GULYÁS ATTILA - BENECZ "PARAFEREE" FERENC - VIDEO: Dabis Balázs Silvius
2014. november 17.

Ha nem is konkrétan a turulmadárra, de a méretes szárnyas mellé a közeljövőben már nemcsak lépcsőn juthatnak fel a sportosabb természetjárók, hanem egy igazi profi, európai színvonalú vasalt úton is Tatabányán.

Befejezéséhez közeledik a Kovács Attila, Kovács Tamás, Pál Vince és Babcsán Gábor tervei alapján készülő második hazai via ferrata kiépítése, amelynek tesztelésében magazinunk munkatársai is részt vettek.

 

A város fölé magasodó Kő-hegy természetes adottságait kihasználva, de a természet értékeire különösen odafigyelve, három vasalt utat épít a neves hegymászókat és szakértőket felkérő kivitelező, a Vértes Alpintechnika Kft. Lesz köztük egy hosszú, közepesen nehéz útvonal, amely a maga 300 méterével még európai szinten is a leghosszabbak közé sorolható. Két rövidebb, de nehezebb szakasz kiépítésén is dolgoznak az alkotók, akiknek hazánk első vasalt útját, a Csesznek határában tavaly kiépült via ferrátát is köszönhetjük. Így a legelvetemültebb mászók akár 600 métert is teljesíthetnek majd Tatabányán.

 

 

Az útvonal legnagyobb kötélhídján, arccal a város felé

 

A pályák különlegessége lesz a négy kötélhíd mellett, hogy szédületes panoráma tárul a mászást bevállaló sportemberek szeme elé, miközben nagy biztonsággal gyakorolhatják a sziklamászás tudományát.

 

A kiépült útvonalat ma még tilos és életveszélyes használni. Az átadás után azonban saját felszereléssel is nekivághatnak majd a tapasztaltabbak, a kezdők pedig bejelentezhetnek a Tatabányai Alpin Sportklub által vezetett túrákra, ahol elsajátíthatják a via ferrátázás első lépéseit.

 

 

A nehéz kezdő szakasz után különleges élmények várnak

 

A magas színvonalon kiépített vasalt út kezdeti szakasza - a nemzetközi trendeknek megfelelően - különösen nehéz. Itt dől el, hogy a lelkes vállalkozó valóban rendelkezik-e megfelelő fizikummal a pálya teljesítéséhez. Babcsán Gábor hegymászó a Turista Magazinnak úgy nyilatkozott, hogy aki az első nehéz szakaszon sikeresen felkapaszkodik, minden bizonnyal képes lesz elérni a túlsó végét is.

 

A neves hegyivezetőtől megtudtuk azt is, hogy további vasalt utak kiépítésén dolgoznak, mert a tavaly a Kőmosó-szurdokban átadott első hazai "klettersteig" számos természetszertő, hegymászás, sziklamászás iránt érdeklődő turistát vonzott Csesznekre.

 

 

Babcsán Gábor hegymászó Kakuk Andrással teszteli az útvonalat

 

A hazai ferráták megtervezői szerint bár lehetséges 10-15 via ferrátát is kiépíteni hazánkban, minden bizonnyal a nemsokára átadásra kerülő tatabányai lesz a legnagyobb attrakció, a hely különleges adottságai miatt.

 

Leteszteltük a vasalt utat Tatabányán from Turistamagazin on Vimeo.

 

Ahogy Paraferee látta:

o Bár a sajtótájékoztató pillanatában még építették az utakat, a hiányosság és a nehezebb teljesíthetőség tudatában sem hagyhattam ki a tesztmászást. A leghosszabb útvonalból szinte már csak a kiegészítő lépések hiányoznak, ezáltal D, D/E nehézség várt ránk.

 

Az útvonal kialakítását csak dicséret illetheti. Fantasztikus élmény végigmenni rajta, apró sziklarepedéseket, párkányokat, és olykor csak a csupasz, sima falakat használva. A mélyben elterülő város látványa pedig fokozza ezt az élményt. Kíváncsian várom a másik két útvonalat is, melyek állítólag további izgalmas szakaszokat ígérnek.

Bár a tatabányai vasalt útnak nevet még nem adtak, de a tervek között szerepel a Hét Vezér név is, amellyel a magyar honfoglaló ősöknek állítanának emléket a turul szobor alatti sziklákon.

 

A kivitelezés turisztikai jelentőségét mutatja, hogy a helyszínre még az átadás előtt ellátogattak a térség vezetői. Bencsik János országgyűlési képviselő, Sámuel Botond, a vértes Agorája ügyvezetője, valamint Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere is megtekintette a kivitelezést.

 

Schmidt úr elmondta, hogy a népszerű kirándulóhelyen nemsokára látogatóközpontot épít a város, valamint kiemelte, hogy a tatabányai via ferrata kialakításánál, a szigorú természetvédelmi előírások betartásán túl nagyfokú biztonságtechnikai megoldásokra is törekedtek. A megfelelően kiépített vasalt utat térfigyelő kamerákkal ellenőrzik a jövőben.

 

 

 

Sámuel Botond, Schmidt Csaba és Bencsik János

 

Ha átadják Tatabányán a három szakaszból álló via ferrátát, a csesznekivel együtt már egy kilométernyi vasalt úton gyakorolhatjuk a hegymászást Magyarországon.

 

Aktuális információkat itt olvashatsz

Kapcsolódó cikkeink:

Magyarország első vasalt útja Cseszneken
Babcsán Gábor: "Az őrangyalom vigyáz rám" (videó)
 

Cikkajánló