Hírek

Vízibusszal a bolharákok birodalmában

A királyréti Hiúz Ház közelében egy szokatlan jármű parkol. A Dunavirág Vízibusz, nevével ellentétben, nem egy kétéltű közlekedési eszköz, de a vízhez nagyon is sok köze van.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Tóth Judit
2018. március 26.

A királyréti Hiúz Ház közelében egy szokatlan jármű parkol. A Dunavirág Vízibusz, nevével ellentétben, nem egy kétéltű közlekedési eszköz, de a vízhez nagyon is sok köze van.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság mozgó laboratóriumában egy kis időre bárki hidrobiológussá válhat. Az átalakított kisbusz egy vízvizsgáló állomás, melynek nagy előnye, hogy házhoz, pontosabban vízhez megy, így általa a gyerekek saját lakóhelyük élővilágát ismerhetik meg.

 

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága
Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága

Mintavétel terepen


Környezeti nevelés busszal, kamionnal, hajóval


Magyarországon ez az első környezeti neveléssel foglalkozó mobil jármű, de világszerte már számos országban működnek hasonlók. Sőt, ezeknek a mobil szemléletformáló járműveknek világtalálkozója is van, melynek helyszíne idén épp nálunk, a Szigetközben lesz. Németországban nagy népszerűségnek örvendenek a környezeti nevelési mobil buszok, ott tartományonként 2-3 ilyen jármű is van. Azonban nemcsak buszok lehetnek szemléletformáló eszközök, de kerékpárok, kamionok, sőt Japánban például egy tengerjáró hajó is van, felszerelve mindenféle tengerbiológiai mintavételezésre alkalmas eszközzel, amelyeket természetesen a gyerekek is használhatnak.

 

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága

Sevcsik András és az ország első környezeti nevelési mobil járműve


A Dunavirág Vízibusz kialakítását német alapítványi támogatásból és saját forrásaiból fedezte a nemzeti park igazgatóság. A jármű nevét egy különös rovarról, a dunavirág ((Ephoron virgo) nevű kérészfajról kapta, mely a folyó vízminőségének romlása miatt évtizedekre eltűnt, de 2012 óta újra látható tömeges rajzása a Dunai hazai szakaszán.

 

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága
Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága

A busz elektronikai eszközeinek áramellátását napelemek fedezik


Rácsodálkoznak saját lakóhelyükre


A mostani, királyréti projektzáró rendezvényen mi is megnézhettük a buszt, éles bevetésen, a pilismaróti általános iskola tanulóinak közreműködésével. A vízmintákért nem kellett túl messze menni, ugyanis a busz a Hiúz Ház közelében csordogáló Bagoly-bükki-patak mellett parkolt le. A víz mindössze 3 fokos volt, azonban ilyen körülmények között is akadtak benne aktív élőlények.

 

Fotó: Tóth Judit
Fotó: Tóth Judit

A pilismaróti iskolások vizsgálják a Bagoly-bükki-patak parányi élőlényeit


A gyerekek egy erős nagyítású kamera segítségével, egy kivetítőn keresztül nagyban is láthatták a patakból kifogott kisméretű állatokat. A makrogerinctelenek meghatározásához a busz oldalán képes útmutató nyújt segítséget. A meghatározott élőlények között ezúttal volt például laposféreg, bolharák, tegzesek és álkérész lárva is, ez utóbbi megtalálása különösen jó jel, ugyanis ezek az állatok igényesek a víz minőségére. A programot 2018 márciusáig tesztelték, elsősorban a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területének településein, a Tápióságtól a Börzsönyig. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak, a gyerekek mindenhol rácsodálkoztak arra, hogy saját élőhelyükön, milyen érdekes élőlények élnek.

 

Fotó:Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága
Fotó:Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága

 A busszal kapcsolatos eddigi visszajelzések nagyon pozitívak

 

Tegzesek és bolharák, a nagy kedvencek


„Szerintem minden gyerekben benne van a vízimádat és az élővilág iránti érdeklődés, csak menet közben aztán ez valahogy kikopik”- mondja Sevcsik András, a vízibusz „gazdája”. „Az alsó tagozatosok még nem irtóznak semmitől, a felsőben már megjelenik, hogy elkezdenek undorodni ezektől a lényektől. A programok végén aztán már kézen sétáltatják a piócát, és rájönnek, hogy semmi undorító nincs benne. Volt, ahol a foglalkozás után fél füllel meghallottam, ahogy a gyerekek arról beszélnek, hogy délután majd visszajönnek, és megpróbálják újra kifogni ezeket az állatokat, hogy megnézegessék őket.”

 

Fotó: dunaviragvizibusz.hu
Fotó: dunaviragvizibusz.hu

A Dunavirág Vízibusz „vízhez” megy


András szerint a gyerekek körében különösen népszerűek például a tegzes lárvák, melyekről kezdetben azt hiszik, csupán kis faágak vagy kavicsok, és nagyon meglepődnek, mikor egyszer csak kibújik egy kis lény, vagy a szitakötőlárvák, melyekről nem gondolják, hogy brutális ragadozók. A nagyobbak között pedig a bolharákok kedveltek, melyek folytonos párzásukkal nagy derültséget okoznak.

 

Fotó: dunaviragvizibusz.hu
Fotó: dunaviragvizibusz.hu

Bolharákok és a többiek


Sevcsik András, aki egyébként a Hiúz Ház látogatóközpontjának vezetője is egyben, már kicsi gyerekkora óta nagy rajongója a vízi élővilágnak. Négyévesen még a ráckevei Duna-ág és saját akváriumainak élőlényeit tanulmányozta, felnőttként a fővárosi állatkert és a Természettudományi Múzeum halgyűjteményének munkatársaként már kicsivel nagyobb léptékben tette ugyanezt. Egy jó ideje a királyréti Hiúz Házban foglalkozik környezeti neveléssel, ezentúl pedig a Dunavirág Vízibusszal is járja majd az országot, és segít abban, hogy kicsik és nagyok ráébredjenek arra, hogy saját élőhelyük is tele van felfedezni valóval.

 

Fotó: Tóth Judit
Fotó: Tóth Judit

A Dunavirág Vízibusz Királyréten


A busz az ország bármelyik pontjára elmegy, és nemcsak gyerekek, de akár baráti társaságok vagy céges programok számára is igényelhető, de a nemzeti park igazgatóság számos meghirdetett programján is feltűnik majd.


További részletek:
https://www.dunaipoly.hu/
https://dunaviragvizibusz.hu/

 

Kapcsolódó cikkek:

A királyréti Hiúz Ház az egész családot megmozgatja

Királyréti tanösvény a Börzsönyben

Kilencven éve kutatják a Balatont Tihanyban
 

Cikkajánló
Miben segíthetünk?