Yvette miatt tilos az erdőjárás Vas megyében

Óriási károkat okozott a május közepén Magyarország felett átvonult Yvette névre keresztelt ciklon. A széldöntéses területeken - a fokozott balesetveszély miatt - erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Szerző:
Szombathelyi Erdészeti Zrt.
2014. június 3.

Óriási károkat okozott a május közepén Magyarország felett átvonult Yvette névre keresztelt ciklon. A széldöntéses területeken - a fokozott balesetveszély miatt - erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A nagy mennyiségű csapadék következtében felázott talajú erdőkben, elsősorban a bükkösökben, fenyvesekben és tölgyesekben az orkánerejű vihar széldöntést okozott, és több tízezer köbméternyi fa dőlt ki megyeszerte. A viharkár a Szombathelyi Erdészeti Zrt. mind a négy erdészeti igazgatóságát érintette: Szombathelyi 9.613 m3; Szentgotthárdi 10.360 m3; Sárvári 4.024 m3; Vasvári 7.689 m3. 501 db erdőrészletben keletkezett kár, melynek 59%-a védett természeti terület, tehát az Őrségi Nemzeti Park és a Kőszegi Tájvédelmi Körzet területén is nagymértékű a kár.

 

 

A közlekedési utakról a rádőlt fákat az erdészet munkatársai már eltávolították, azonban az erdőterületeken a kidőlt és veszélyes fák kitermelése és elszállítása hosszabb időt vesz igénybe. A kárfelmérést és az engedélyezést követően folyamatosan hajtják végre a szükséges fakitermelési munkákat, melyek során a látogatók testi épségére és ingóságaira veszélyt jelentő fákat is eltávolítják a turistautakról és a közjóléti létesítmények környezetéből. A széldöntéses területeken azonban a puszta emberi jelenlét is veszélyes lehet a még álló, de sérült gyökérzetű fák miatt, melyek enyhébb szélben vagy nagyobb eső után szintén kidőlhetnek és balesetet okozhatnak.

 

 

A fenti ok miatt a Szombathelyi Erdészeti Zrt., mint a Vas megyei állami tulajdonú erdők kezelője, az erdőről és az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 94.§ (1) bekezdés a) pontja alapján AZ ÁLLAMI ERDŐ LÁTOGATÁSÁT 2014. OKTÓBER 31-IG KORLÁTOZZA! AZ ÉRINTETT ERDŐTERÜLETEKEN TARTÓZKODNI ÉLETVESZÉLYES ÉS TILOS!

Az érintett erdőterületekre vezető utak mentén, ideértve a turistautakat is, táblával tudatják az erdő látogatóival a korlátozás bevezetését.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Yvette tört és zúzott a Bükkben - korlátozások léptek életbe

Cikkajánló