Zakatolás bükki lankákon - Hétvégi programajánló

A kisvonatozás éjszakai csillaglessel kihagyhatatlan, a Halom-hegyi új vulkántanösvény nem mindennapi kalandokat ígér, hogy a váciak vendégszeretetéről ne is beszéljünk, akik idén három napon keresztül várják a kulturális programokra vágyó látogatókat a városukban.

Szerző:
Lénárt Emese
2015. július 17.

A kisvonatozás éjszakai csillaglessel kihagyhatatlan, a Halom-hegyi új vulkántanösvény nem mindennapi kalandokat ígér, hogy a váciak vendégszeretetéről ne is beszéljünk, akik idén három napon keresztül várják a kulturális programokra vágyó látogatókat a városukban.

1. Csillagnézegetés Mahócán

Izgalmas nap virrad a vasparipák szerelmeseire július harmadik szombatján, ugyanis ismét különvonattal lehet megközelíteni Mahócát azon a szárnyvonalon, ahol egyébként sosem jár a Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrendszerinti járműve. Ha reggel 9.30-kor kelsz útra, akkor olyan egyéni programokra lesz lehetőséged, mint pl. piknikezés Andókúton, könnyed túra a Garadna-völgybe, Lillafüredre vagy a festői szépségű Varbói-tóhoz. Az éjszakai kalandra vágyóknak se lehet okuk panaszra: ők este egy 5 km-es csillagnéző túra keretében fedezhetik fel az éjszakai égboltot és az erdő varázslatos világát szakavatott csillagászok segítségével.
Mikor?
2015. július 18.
Hol?
Miskolc, Dorottya utcai állomás - Mahóca
Bővebb infó: kisvonat.hu

 

Fotó: Jakóts Ádám


2. Hajdúk és török basák Sárváron

Törökország nagyon szép, de ezúttal nem kell nagyon messzire utaznod egy kis keleti hangulatért, mert ezen a hétvégén Sárváron a Nádasdy Történelmi Fesztivál keretében bőven lehet benne részed. Immár hat éve annak, hogy a török kori hagyományőrző fesztiválon évről-évre megelevenedik a 17. század hangulata, hála a felfegyverzett, hagyományőrző vitézeknek, oszmán katonai portyáknak, bemutatóknak. A komolyabb időutazással kecsegteteő rendezvényen bepillanthatsz a török hódítók és magyar hajdúk tábori életébe, kiderül, hogy nézett ki egy igazi hárem, lesznek kikiáltók, komédiások, históriás utcazenészek, kézműves vásár és török bazár, a szomjazó ínyenceknek pedig a Nádasdy Borbazárral kedveskednek a szervezők.
Mikor?
2015. július 17. - július 19.
Hol?
Sárvár
Bővebb infó: nadasdyfesztival.hu

 

Fotó: Gerencsér Katalin


3. Vulkánjáró expedíción a Balaton-felvidéken


Jó hír, hogy új tanösvénnyel gazdagodik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, amelynek most te is részt vehetsz az ünnepélyes megnyitásán szombaton koradélután, a Dörgicse és Mencshely között található Halom-hegyen. Itt egy interaktív geosétán veheted birtokba a vulkántanösvényt és a hegyen álló Kossuth-kilátót. A programot közös terepi társasjáték is színesíti majd: a résztvevők egy 70 lépéssel körüljárható, Balaton formájú játéktéren mérhetik össze az erejüket, ahol kiderül, hogy ki, mennyi információt gyűjtött össze a fél órás vulkánjáró expedíció alatt. Hála Mencshely vendégszeretetének, a résztvevőket borkóstolóval és finom falatokkal is várják.
Mikor?
2015. július 18. 14.00 óra (jelentkezés 2015. július 17. 16:00 óráig)
Hol?
Mencshely, Kőkert pihenő, tanösvény tábla
Bővebb infó: bfnp.hu, mencshely.hu

 

Fotó: www.brivupa.hu


4. Éjszakai vártúra Hedvig királynő nyomában

Ha még sosem jártál a diósgyőri várban, akkor itt a remek alkalom, hogy ellátogass a gyönyörű természeti környezetben fekvő épületbe, ahol szombaton különleges éjszakai vártúrával várják a történelem iránt lelkesedő látogatókat. Az egykori királyi székhely falai között megelevenedik Nagy Lajos magyar és lengyel király legkisebb lányának, Hedvig királynőnek az élete, megtekintheted a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend zenés előadását, de nem hiányozhatnak a vásári komédiások, tűzlovasok se a programról, amit középkori táncház és divatbemutató varázsol még izgalmasabbá. A várban szombat délelőtt 10 órától búcsúi szentmisével emlékeznek meg a szentéletű lengyel királynőről a vár Lovagtermében.
Mikor?
2015. július 18. 19.00 órától
Hol?
Diósgyőri vár, Miskolc
Bővebb infó: diosgyorivar.hu

 

Fotó: Barna Laczy


5. Felfedezőúton a bólyi kastélyparkban


A hétvégén az ország ország déli része felé vennéd az irányt? Akkor érdemes ellátogatnod a Pécstől mindössze 30 km-re fekvő Bólyra is, ahol egy 3 km-es szervezett túra keretében ismerheted meg a Batthyány-Montenuovo hercegi család és a bólyi uradalom történetét. Ha ez még nem lenne elég, a túrán a birtok egykori központja felé haladva, betekinthetsz a gyertyaöntés rejtelmeibe is. A történelmi, néprajzi és botanikai ismeretekben gazdag barangolás a kastélyparkban ér véget, ahol az alig 11 hektáros zöldterületen megcsodálhatod az őshonos növények mellett kis számban előforduló nem őshonos fajok egyedeit is (pl. a tulipánfát), de az öreg fák korhadt törzsei otthont adnak az odúlakó madaraknak, denevéreknek, rovaroknak is.
Mikor?
2015. július 18. 10.00 óra
Hol?
Bóly, Erzsébet Vigadó parkolója
Bővebb infó: ddnp.hu


Fotó: orszagalbum.hu

 

6. Városismereti lazulás Vácon


A váci múmiákról bizonyára hallottál, ha nem, akkor itt az ideje, hogy megismerd azt a várost, ahol néhány évvel ezelőtt a Fehérek templomának felújítása során mintegy 265 természetes úton mumifikálódott emberi maradványt találtak. Ha kellően felcsigáztuk az érdeklődésedet, akkor a hétvégén meg se állj a Duna bal partján fekvő városig, ahol a 3 napos Váci Világi Vigalom nevű rendezvényen a négy színpadon zajló műsorokon kívül, hat templomi koncertet, huszonhárom kísérő programot, valamint huszonegy állandó és időszaki kiállítást tekinthetsz meg a családdal vagy a barátokkal. Az országosan ismert előadók mellett, mint pl. a Maszkura és Tücsökraj, Korál, Hot Jazz Band, tiszteletét teszi a japán Bronze zenekar Yurihonjoból, bemutatkoznak a helyi alkotók, művészeti csoportok és zenészek is. A kicsik se fognak hoppon maradni: őket színvonalas gyerekműsorok, kézműves foglalkozások várják a Görög templom udvarán, ahol szombaton kreatív időtöltéssel kecsegtető népi játszótér is épül.
Mikor?
2015. július 17. - július 19.
Hol?
Vác, több helyszínen
Bővebb infó: vacivigalom.hu 

 


Fotó: www.vacivigadalom.hu


Kapcsolódó cikkek:
Minden, amit tudni szeretnél a hazai kisvasutakról
Középkori pompa - A Diósgyőri vár
Még több hír a Balaton-felvidékről
Még több hír Vácról

 

Cikkajánló