Zarándokközpontot létesítenek Zalaegerszegen

A Mária-út egyik fontos állomása lehet majd Zalaegerszeg, ahol 2018-ra komplex vallási turisztikai fejlesztéseket valósítanak meg: többek között létrehozzák a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpontot, illetve zarándokszállást alakítanak ki. 

Szerző:
MTI/TM
Fotó:
mindszentyifjusagihaz.hu
2016. február 12.

A Mária-út egyik fontos állomása lehet majd Zalaegerszeg, ahol 2018-ra komplex vallási turisztikai fejlesztéseket valósítanak meg: többek között létrehozzák a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpontot, illetve zarándokszállást alakítanak ki. 

Évtizedek óta ez a legnagyobb beruházás a belvárosban: felépítenek egy új múzeumot, felújítják a Mária Magdolna-plébániát (ide új orgona is kerül) és a Göcseji Múzeumot, valamint a Kvártélyházat, ahol a megye történetét bemutató kiállítás is helyet kap. A botfai városrészben álló Hűvös-Erdődy-kastélyból zarándokszállás lesz.

Hűvös-Erdődy-kastély

 

Mária-út
Az emberi találkozások megélését és a keresztény értékek megőrzését jelképezi a Mária-út, amely a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit fűzi össze, és két főága egy hatalmas keresztet formáz: az észak-déli tengely a lengyelországi Częstochowától a bosznia-hercegovinai Međugorjéig vezet, míg a kelet-nyugati tengely az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig tart. A violaszín (lila) M betűvel jelzett utat - amely világnézeti, nemzetiségi, kulturális beállítottságtól függetlenül hív mindenkit - bejárhatod gyalog, sőt vízen is (ez a szakasz a Dunán Melktől Budapestig vezet). www.mariaut.hu

A múzeum Mindszenty József mellett azoknak is emléket állít, akik a kommunista diktatúra egyházüldözésének áldozatai lettek. Az új épületben konferenciaterem, irodák és közösségi helyiségek kapnak még helyet. Mindszenty 25 évig volt a város plébánosa, ez idő alatt erős hatást gyakorolt az itt élők hitéletére, és templomot is építtetett.
Tavaly december végén 500 millió forintot kapott a város a tervek előkészítésére, s ebből 163 millió forintot különítettek el a vallási turizmust is szolgáló fejlesztésekre, most pedig mintegy 5,7 milliárd forint állami támogatásból kezdődik a megvalósítás. Az idei évet a tervezésre és az előkészítésre szánják, 2018 első negyedévére pedig szeretnék, ha készen állnának a létesítmények.


A város polgármestere abban bízik, hogy Zalaegerszeg így a Csíksomlyótól Mariazellig tartó Mária-útnak is fontos állomása, egyik regionális központja lehet majd.

 

 

Zarándokutak a februári lapszámunkban
Mindenkinek mások a motivációi, ha zarándoklatra vállalkozik: sokan azért kelnek útra, hogy dacolva a természet viszontagságaival választ kapjanak életük nagy kérdéseire, mások a személyes hit megerősítését várják az úttól, de olyan is akad, aki a különleges kaland puszta öröméért rója a kilométereket. Az egyre népszerűbb külföldi utak mellett itthon is számos zarándokút közül választhatod ki azt, amelyikre leginkább felkészültnek érzed magad testileg és lelkileg egyaránt. A folytatásért lapozd fel a februári Turista Magazint!
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Mária-út - Lélektúrák a természetben

A mennyországba vezető utak nincsenek kikövezve

Végig a Szent Jakab-zarándokúton

"Mindenhonnan a Camino szól hozzád" - Interjú Baán Csabával

A Szent Márton-úton - A szlovák határtól a szlovén határig

Túra a Gyöngyök útján

Cikkajánló