Zúzmara Expressz Mahócára

Az év első kisvasutas rendezvényeként január 23-án, szombaton különvonatot indít az ÉSZAKERDŐ Zrt. Mahócára. A vonatozás mellé izgalmas programokkal készül a fónagysági Bagoly-Vár Erdei Iskola. A menetrend szerinti vonatok által nem járt szárnyvonalon való utazás igazi kuriózumnak ígérkezik nemcsak a kisvasutak, de a bükki erdők kedvelőinek is.

Szerző:
ÉSZAKERDŐ Zrt./TM
Fotó:
Jakóts Ádám
2016. január 15.

Az év első kisvasutas rendezvényeként január 23-án, szombaton különvonatot indít az ÉSZAKERDŐ Zrt. Mahócára. A vonatozás mellé izgalmas programokkal készül a fónagysági Bagoly-Vár Erdei Iskola. A menetrend szerinti vonatok által nem járt szárnyvonalon való utazás igazi kuriózumnak ígérkezik nemcsak a kisvasutak, de a bükki erdők kedvelőinek is.

A január 23-i rendezvény keretében két járat indul Miskolc-Dorottya utcáról Mahócára, valamint három járat vissza Mahócáról Miskolc-Dorottya utcára. A délelőtti mahócai vonatérkezés után vezetett séta indul a fónagysági Bagoly-Vár Erdei Iskolához, ahol a gyermekek és szüleik érdekes téli programokon vehetnek részt. Szép, havas táj esetén Mahóca és Ortástető között fotósvonatot is indítunk. Az erdei iskolai foglalkozásokat és a fotósvonatot csak a délelőtti különvonat utasainak ajánljuk.

Szerelvények az időjárásnak megfelelő összeállításban, elsősorban zárt és fűtött személykocsikból fog állni, de szükség esetén néhány nyitott kocsi is a vonat részét képezheti majd, ami a téli szezonban igazi különlegesség. Vonógépként a tervek szerint a LÁEV két C-50-es kismozdonya fog szolgálni.

PROGRAMOK A FÓNAGYSÁGI BAGOLY-VÁR ERDEI ISKOLÁBAN:
Az érkező vendégeket Tél Tündér és Erdész Apó köszöntése fogadja az erdei iskola udvarán. Ezt követően különféle szabadtéri és beltéri programok várják az érdeklődőket: lesz téli tematikájú kézműves-foglalkozás gyermekeknek, erdei iskolai bemutató, és alkalom esetén akár hóállatkészítő verseny is. A kellemes szabadtéri tartózkodáshoz tábortűz adja majd meleget és a jó hangulatot. A résztvevőknek forró teával és egy kis meglepetéssel is készülnek az erdei iskola vendéglátói.
Az erdei iskolai programokon való részvétel díjmentes, de az csak a 9:30-kor induló (délelőtti) különvonat utasainak biztosított. Ajánlott visszaindulás Mahócáról a 13:30-as vonattal.

FOTÓSVONAT MAHÓCA - ORTÁSTETŐ KÖZÖTT:
Havas idő és megfelelő érdeklődés esetén a szerelvény a 9:30-as vonat mahócai érkezése után tesz egy fordulót Ortástetőig és vissza, útközben alkalmas helyszíneken fotómegállókat tartva.
A fotósvonat csak megfelelő időjárási körülmények (havas táj) és legalább 15 fő jelentkezése esetén indul. A fotósvonat indításáról a rendezvény előtti napokban tájékoztatnak a szervezők, illetve az előzetesen érdeklődőket erről értesítik. Jelentkezését ennek figyelembevételével tegye meg. Fotósvonati részvételi szándékát mielőbb - még a tényleges közlekedés közlése előtt - feltétlen jelezze. Jelentkezni a kisvasut@eszakerdo.hu ímélcímen lehet.

 

Fotómegállás Ortástető alatt

MENETREND:
Délelőtti különvonatok:
9:00-tól Gyülekező Miskolc-Dorottya utca állomáson
- jegyváltás előzetes regisztráció alapján
9:30 Egyesített 1-2. sz. kirándulóvonat indulása Miskolc-Dorottya utcáról Mahócára
10:42 / 10:44 Andókút - leszállási lehetőség, egyéni programok
10:50 Egyesített 1-2. sz. kirándulóvonat érkezése Mahócára
- vezetett séta a fónagysági Bagoly-Vár Erdei Iskolába erdei iskolai programok
- fotósvonat Ortástetőig és vissza (hó esetén!)
- egyéni programok
11:05 1. sz. kirándulóvonat visszaindulása Mahócáról Miskolc-Dorottya utcára
11:11 / 11:12 Andókút - felszállási lehetőség
11:59 / 12:00 Papírgyár
12:15 1. sz. kirándulóvonat visszaérkezése Miskolc-Dorottya utcára

 

Délutáni különvonatok:
13:00 3. sz. kirándulóvonat indulása Miskolc-Dorottya utcáról Mahócára
13:57 Ortástető - vonatkeresztezés a visszafelé tartó 2. sz. kirándulóvonattal
14:12 / 14:14 Andókút - leszállási lehetőség, egyéni programok
14:20 3. sz. kirándulóvonat érkezése Mahócára - egyéni programok
13:30 2. sz. kirándulóvonat visszaindulása Mahócáról Miskolc-Dorottya utcára
13:36 / 13:40 Andókút - felszállási lehetőség
13:55 / 13:58 Ortástető - vonatkeresztezés a felfelé tartó 3. sz. kirándulóvonattal
14:30 / 14:32 Papírgyár
14:47 2. sz. kirándulóvonat visszaérkezése Miskolc-Dorottya utcára
15:15 3. sz. kirándulóvonat visszaindulása Mahócáról Miskolc-Dorottya utcára
15:21 / 15:25 Andókút - felszállási lehetőség
16:12 / 16:15 Papírgyár
16:30 3. sz. kirándulóvonat visszaérkezése Miskolc-Dorottya utcára


A fotósvonat menetrendje (csak hó esetén!):
11:15 Fotósvonat indulása Mahócáról Ortástetőre
12:21 / 12:30 Ortástető
13:11 Fotósvonat visszaérkezése Mahócára
A menetrend tájékoztató jellegű. Az esetleges változásokról indulás előtt, illetve a helyszínen minden jelentkezőt időben értesítenek a szervezők.

JELENTKEZÉS / további információk: kisvasut@eszakerdo.hu; www.eszakerdo.hu
Minden jelentkezést legfeljebb 1 munkanapon belül visszaigazolnak a program szervezői!
 

Andókút

 

Részvételi díjak
Kirándulóvonati menetjegy:
Felnőtteknek 2100 Ft,-/fő, gyermekeknek 4-től 14 éves korig 1200 Ft,-/fő.
Érvényes a Miskolc-Dorottya utca - Mahóca közti egyszeri menettérti utazásra bármely kirándulóvonaton. Egyszeri, megszakítás nélküli visszautazásra Garadna - Miskolc-Dorottya utca között is érvényes.

Fotósvonati kiegészítő jegy:
Egységesen 1100 Ft,-/fő
Érvényes kirándulóvonati jegy váltása mellett Mahóca - Ortástető - Mahóca viszonylatban a fotósvonaton.
A programon való részvétel feltétele az előzetes regisztráció! Az előzetes regisztráció határideje 2016. január 21. 23:59. Az ezután, vagy a helyszínen jelentkezők csak a szabad helyek függvényében vehetnek részt a programon! Jegyváltás előzetes regisztráció alapján indulás előtt Miskolc-Dorottya utca állomáson.

4 éven aluli gyermekek számára a különvonatokon való utazás díjmentes.
Kutya felnőttjegy váltása esetén szállítható, azonos váltási feltételekkel (2100 Ft,-/kutya áron). Kerékpár gyermekjegy váltása esetén szállítható, azonos váltási feltételekkel (1200 Ft,-/kerékpár áron), ám korlátozott számban.

 

 

Mahóca környéki látnivalók
ANDÓKÚT - A szárnyvonal Mahóca előtti utolsó megállója Andókút. A mesébe illő kis erdei tisztáson forrás és forrástó található, partján erdei pihenőhellyel, kiépített szalonnasütő helyekkel.
KIRÁNDULÁS - Mahóca állomás kiváló kiindulópontja lehet az északi Bükk erdeibe induló kirándulásoknak. Könnyed túra keretében akár a Garadna völgyébe, vagy Lillafüredre is ellátogathatunk, ahonnan a hazatérésre a kisvasút fővonalán menetrend szerint közlekedő vonatokat is igénybe vehetik a szárnyvonali programra jegyet váltó utasok.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Transzbörzsönyi turistaexpressz

Mecsekvasút, a legek kisvasútja

Még több kisvasutas cikk és program  

Cikkajánló