Eljött a téli bagolyszámlálás ideje

Baglyot láttál egy közeli fán? Idén is bárki részt vehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos erdeifülesbagoly-telelőhely felmérésén január 19. és 22. között.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
MME Sajtóközlemény
2024. január 17.

Baglyot láttál egy közeli fán? Idén is bárki részt vehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos erdeifülesbagoly-telelőhely felmérésén január 19. és 22. között.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával ismét országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet. A programban bárki részt vehet, ami remek szabadlevegős elfoglaltságot is kínál. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok mellett óvodák és általános iskolák részvételére is számít. A felmérésben való részvétellel kapcsolatban minden fontos információt megtalálsz az MME oldalán.

De mit keres a bagoly a városi fán? Télen az erdei fülesbaglyok csapatosan keresik fel a települések belterületeit, főként az agrárterületeken, és néha egy-egy macskabagoly vagy kuvik is csatlakozik hozzájuk. Ezeken a helyeken általában néhány, legfeljebb pár tucat madarat láthatunk, kivétel ez alól Túrkeve, Magyarország bagolyfővárosa, és a szomszédos Kisújszállás. Ezeken a településeket van, hogy ezer példány is gubbaszt a fákon. Két éve mi is megnéztük őket.

A belterületi fákat azért választják a fülesbaglyok, mert arrafelé nincsenek olyan ragadozómadarak, amelyek mellett veszélyben forognának, és a környéken sok egeret, pockot találnak.

Nyugalom, a jelenlétük nem veszélyes az emberre és a háziállatokra nézve, ürülékük és köpetük sem hordoz fertőzéskockázatot.

A baglyok rendkívül hasznos madarak mind gazdasági, környezet- és természetvédelmi, mint humán-egészségvédelmi szempontból. Gondoljunk csak bele: naponta két-három, vagy ha hidegebb van, akár négy-hat kisrágcsálót fogyasztanak el fejenként. Az önkéntes rágcsálóirtók nélkül mi, emberek csak mérgek bevetésével, részben tudnánk megoldani ezt a problémát. A bagolyles jó móka, ne habozz csatlakozni az akcióhoz a hétvégén!

Erdei fülesbagoly telelőhelyek országos, lakossági felmérése

A 2024. évi szinkronszámlálás időpontja január 19-22. (péntek-hétfő).

A jelentkezés és a felmérés részleteiről minden fontos információt megtalálsz az MME oldalán.

A felmérés Facebook közösségi oldala: https://www.facebook.com/erdeifulesbagolyszamlalok/

Cikkajánló