Messzelátó
Kaán Károly-kilátó, Nagy-Hárs-hegy
(Írta: Dabis Balázs Silvius)
Névadója egy kiváló erdőmérnök volt, aki földművelésügyi államtitkárként is dolgozott. Kaán Károlynak köszönhetjük, hogy törvényi szinten elismerték az erdők népjóléti szerepét, de több olyan intézkedés is fűződik a nevéhez, amelyek fontos természetvédelmi célokat szolgáltak.

Kistájbarangoló
Gömörszőlős – Csoda a határ mellett
(Írta: Lénárt Léni)
A község templomtornyának festett órája mindig fél tízet mutat, mi azonban nem dőltünk be ennek. A Putnoki-dombság nyugati részén fekvő kicsiny településen első blikkre megállt az idő, de ennek ellenére olyan újjászületés tanúi lehetünk a lassan országos hírnévnek örvendő ökofaluban, amely példaértékű bármely hazai település számára.

A hónap turistaháza
Egy erdőőri lak reinkarnációja – Kút-berek turistaháza
(Írta: Nagy Loránd István)
Újévi fogadalma sokaknak van, szerkesztőségünk sem akart kimaradni a sorból. Egy ideje már kristályosodott a gondolat, hogy csináljunk rovatot valami olyanról, ami nemcsak olvasóinknak ígér kalandot és kikapcsolódást, hanem nekünk is. Havi rendszerességgel, változatos módon, részrehajlás nélkül. Választásunk a turistaházakra esett. Január elején célba is vettünk egy klassznak tűnő, a Börzsönyben rejtőző objektumot.

História
Egy villámcsapás áldozata – Nógrád vára
(Írta: Lantos Gábor)
Ahhoz, hogy a nógrádi vár tetejéről csodálhassuk meg a napfelkeltét, még akkor is nagyon korán kell felkelni, ha az ember nem Budapestről, hanem a vár szomszédságából, Verőcéről indul útnak. Természetesen a „kis pirosnak” nevezett, Vác és Balassagyarmat között döcögő Bzmot motorvonattal, mert így az igazi. Ha pedig szerencsénk van, és némi hó is hullott a Börzsönyben, olyan csodálatos képeket rögzíthetünk agyunk és fényképezőgépünk memóriájába, amelyek sokáig elkísérnek bennünket a hosszú téli estéket hozó, tavaszváró napokon.

Egészségrecept hideg hónapokra
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Ha azt érzed, hogy tél vége felé már teljesen kimerültek az energiaraktáraid, legyengült az immunrendszered, és még a hangulatod is egyre rosszabb, most elmondjuk, miért a szabadban való mozgás a legjobb megoldás számodra. A témába dr. Szőts Gábor, a Testnevelési Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék oktatója avatott be minket.

Traktor mögött siklani egy befagyott tavon
(Írta: Nógrádi Attila)
Bár jobbnál jobb sípályák várják itthon is a sport szerelmeseit, sajnos egy nagyon fontos tényezőt még ezek sem tudnak minden körülmények között garantálni a szezon alatt, ez pedig a hó. Ilyenkor nincs mit tenni, be kell valahogy zsúfolni a kocsiba a síelés elképesztő mennyiségű kellékét, és útnak indulni egy magasabb hegyekkel gazdagon megszórt ország felé. Mi ezúttal Ausztriába mentünk csúszkálni egyet – a Stájerország és Karintia határán fekvő Turracher Höhén jártunk.

Lyukas bakancs
A becsapós óriás – Téli gerinctúra a Kis-Fátrában
(Írta: Dömsödi Áron)
Elképzeli az ember, hogy amerre néz, a szikrázó napsütésben vakítóan fehér hótakaró födte magas hegycsúcsokat lát, na meg az ég kékjét, s lenyűgöző a téli hegyvilág látványa. Aztán megérkezik a helyszínre, és ami fogadja: sűrű köd, metsző, hideg szél, jegessé csontosodott hó, tulajdonképpen nem sok minden, amiért a karácsonyi asztal mellől megérte fölállni.

Zöldhullám
Rejtélyes talajlakó – A délvidéki földikutya
(Írta: Nagy Loránd István)
Él a Kárpát-medencében a szárazföldi gerinceseknek egy különleges, itt kialakult, a világon sehol máshol elő nem forduló csoportja. Fura szerzetek alkotják a rejtőzködő teamet. Testük hengeres, végtagjaik rövidkék, selymes tapintású bundájuk tömött, óriási metszőfogaik vannak, szemüket bőr fedi, ráadásul bolygónk mágnese terét is képesek érzékelni.