A barlangi árvíz nem katasztrófahelyzet

Teljesen szokványos és természetes jelenség, hogy árvíz idején a barlangokat is nagy mennyiségű víz önti el, de a legtöbbször ennek egy nagytakarításon kívül más további hozadéka nincs. Sőt, akár még pozitív következményei is lehetnek az áradásnak.

2023.02.03.

Mérgezett rétisast találtak Kiskunlacházán

Ezúttal szerencséje volt a rétisasnak, de az esetek többségében sajnos belepusztulnak a mérgezésbe. A most pórul járt ragadozómadár már szabad, elengedésének pillanatairól egy szép videót is mutatunk.

2023.02.02.

Gerecse-kedvelők, figyelem: indul a nevezés!

Mindig megújuló hagyományként idén is lesz Gerecse 50 teljesítménytúra, méghozzá a negyvenegyedik. Az áprilisi rendezvényre egy sereg újdonsággal készülnek a szervezők, amelyre mától lehet jelentkezni.

2023.02.01.

Új tavak születtek a Dél-Nyírségben

A csapadékos idő kisebb-nagyobb tavak, tocsogók és tócsák láncolatát hozta létre a dél-nyírségi Martinkai-legelőn, amelyről a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság drónfotókat posztolt.

2023.01.30.

Megújul a simontornyai vár környezete

Újjászületik a simontornyai vár környezete a most induló és 2025-ig tartó Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz projektben. 160 négyzetméteres fogadóépületet hoznak létre, utak, járdák épülnek, új parkolót alakítanak ki, és megnövelik a zöldfelületet is.

2023.01.26.

50 ezer éve nem látott üstököst pillanthatsz meg az égen

Az Oort-felhőből érkezett vendégünk, a C/2022 E3 (ZTF)-üstökös február elején ér földközelbe. Január végétől sötét, fényszennyezéstől mentes égbolton halványan akár szabad szemmel is látható lesz Magyarországon. Közepesen nagy átmérőjű távcsövekkel pedig még szebb látványt nyújthat. Érdemes lesz kémlelni az eget.

2023.01.26.

Így árasztotta el a víz a Baradla-barlangot

A múlt héten lehullott nagy mennyiségű csapadék a Baradla-barlangban is jelentősen megnövelte a vízszintet, a föld alatt hömpölygő vízről látványos képek is készültek, amiket cikkünkben most meg is nézhettek.

2023.01.25.