MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.02.03. 10:00,   Szöveg: TM,   Fotó: 123rf.com

Az ember, aki szakadék szélére sodorta saját bolygóját

Az idei WWF-jelentés szerint sorsdöntő pillanatokat élünk most meg, hisz mi vagyunk az első nemzedék, amelynek tagjai tisztában vannak azzal, hogy a szakadék szélére sodortuk a bolygónkat. És mi vagyunk az utolsók is, akik talán még tudnak tenni valamit ellene.

Ha a WWF idei Élő Bolygó Jelentését lapozgatjuk, sajnos semmi okunk az örömre. Szomorú így összegyűjtve olvasni a globális problémákról, adatokkal alátámasztva látni, hogyan tesszük tönkre a bolygónkat. Az elmúlt közel 50 évben a Föld tüdejének számító amazóniai esőerdők ötöde tűnt el, Európa vizes élőhelyeinek kétharmada, globálisan pedig 87%-a pusztult el, a gerinces fajok populációi pedig 60%-kal csökkentek 1970 óta.

 

Fotó: 123rf.com

 

Mindeközben mi, emberek, egyre többen vagyunk. A Föld népessége 1800-tól napjainkig hétszeresére, mintegy 7,6 milliárdra nőtt, és a becslések szerint 2030-ra a 8,6 milliárdot, 2050-re a 9,8 milliárdot is elérjük majd. Ennek következtében a természeti erőforrásokat is egyre inkább kihasználjuk, az elmúlt 50 évben ökológiai lábnyomunk 190%-kal nőtt, s fogyasztásunk mai ütemét tekintve 1,7-nyi Föld tudná kielégíteni igényeinket. Az emberi tevékenység nyomai ma már a bolygónk légkörében, óceánjainak állapotában, a földi élet sokszínűségében is érzékelhető változásokat okoztak.

 

Fotó: 123rf.com


A WWF-jelentésről, a legégetőbb globális, valamint hazai környezet- és természetvédelmi problémákról, illetve a megoldási lehetőségekről Sipos Katalinnal, a WWF Magyarország igazgatójával beszélgettünk a Turista Magazin februári számában.

 


Korábbi számainkat itt tudod online megrendelni, előfizetni pedig itt tudsz ránk.
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...