MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Biharfüred – A Szerenád-vízesés körútja

November végén már általában havazik a mai Románia területén fekvő, 1100 méteres magasságban található Biharfüred (Stana de Vale) környékén, így arra gondoltunk, felugrunk egy rövid túrára, hátha látunk egy kis havat. Utóbbiból végül kevesebbet, de jégből annál többet láttunk, ami még az előző heti, kemény mínuszokból maradt.

A szokásos hajnali indulás, zötykölődés a rossz Békés megyei, majd a határátlépés után a továbbiakban is rossz Bihar megyei utakon. Forgalom alig van, de a mindössze 150 kilométeres út sajnos 3 órát vesz igénybe, kizárólag az utak minősége miatt.

 

Fotó: Szatmári Zsolt

A Triccs-traccs vízeséseinek környéke

 

Ahogy elhagytuk a 800 méteres magasságot a Biharfüredre felvezető szerpentinen, már látszott, hogy nagy hó nem lesz, csak fagy és elég tiszta idő. Gondolkodtam is azon, hogy esetleg csúcsokra kellene felmennünk, hiszen abból is van egy-két kedvenc a környéken. Biztos szép lenne a kilátás, hiszen jó idő esetén pl. a Mező-havas csúcsáról pazar a teljes körpanoráma. De eldöntöttük, hogy tartjuk magunkat az eredeti tervhez, és megyünk vízesést nézni.

 

Fotó: Szatmári Zsolt

 Víztározó a Horgas- és a Jád-patak összefolyásánál

 

Egy kis pluszinfó azoknak, akik kevésbé tapasztaltak, esetleg ritkán járnak hasonló utakra: bár pl. Biharfüred sem igazán magaslati hely, és lényegében maga a Vigyázó-hegység sem nagy átlagmagasságú, mégis okozhat meglepetést, mivel a hely egyedi – a környékétől egészen eltérő – klimatikus viszonyokkal rendelkezik. Hűvösebb, csapadékosabb, szélsőségesebb. Általában még májusban is találunk nagyobb és mélyebb hófoltokat, és már októberben havazhat, nyáron pedig özönvízszerű, veszélyes zivatarokra számíthatunk. Amíg nálunk az Alföldön – a szomszédban – híre-hamva sincs a rossz időnek, addig alig három óra alatt a nyárból az őszbe vagy éppen akár a télbe érkezhetünk. Ezekre érdemes odafigyelni indulás előtt, ha minden körülmények között biztonságban szeretnénk túrázni.

 

Fotó: Szatmári Zsolt

A Jád-patak

 

Visszatérve a túrához: hossza kb. 13 km, amelynek során a Fátyol-, a Triccs-traccs-, a Szerenád- és szerencsésebb esetben a Miss-vízesést csodálhatjuk meg néhány kilométeren át a romantikus Jád völgyével együtt. A teljes szintemelkedés nagyjából 400 méter, tehát nem mondható nehéz útnak. Végig a kék kör jelzést kell követni. A harmadik vízeséstől újabban egy talán „maszek” jelzés a völgyből felvisz a Miss-vízeséshez. Ez plusz egy kilométer és 120 méter szintemelkedés az eredeti úthoz képest. Ezt a látványosságot most kihagytuk, mivel a jeges kövek miatt nem tudtunk átkelni a Jád-patakon. Jövő tavasszal majd bepótoljuk.

 

Fotó: Szatmári Zsolt  Fotó: Szatmári Zsolt

A Fátyol-vízesés (balra) és a Szerenád-vízesés (jobbra)


Figyelem! Leereszkedni nem muszáj. Fentről is szép a táj, lefelé egy jó darabig sziklába épített korlát segíti a mozgást, de végig meredek és csúszós az ösvény. Mindig. A túra egyetlen odafigyelést igénylő része a vízesés környéke, itt kellő megfontoltsággal kell közlekedni.


Már itt elhatároztuk, hogy tavasszal visszajövünk, és újból megcsináljuk ezt a kellemes kis túrát, amelynek bejárása szinte bármely korosztálynak javasolt, ha rendelkezik minimális túratapasztalattal és egy kis elszántsággal.

 

 

Szöveg és fotó: Szatmári Zsolt – szatmarizsolt.blogspot.hu


Jeges sziklák a Jád-völgyében
Havas, jeges utak a Jád-völgyében
Leereszkedés a Szerenád-vízeséshez
A déli, napsütötte dombokon meleg volt, az árnyékos, fagyott részekkel ellentétbenHOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...