MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.07.09. 16:00,   Szöveg: idokep.hu,   Fotó: Fedák (Budapest) / Időkép

Drámai, de gyönyörű undulatus asperatusok hömpölyögtek az égen

Ritka felhőtípust, az ún. undulatus asperatus vonulását láthatták ma reggel az országban több helyen. Habár a látvány félelmetes, ezt a jelenséget általában nem kísérik viharok, és viszonylag gyorsan el is oszlik. Addig viszont igazán látványos, már-már apokaliptikus hangulatot áraszt. 

Nem sűrűn látható, különleges felhőképződményekről, ún. undulatus asperatusokról közölt fotókat és time-lapse videókat az Időkép. A kevert hullámokként is emlegetett jelenséget ezúttal a főváros és főként Pest megye környezetében észlelték reggel, napfelkelte után.

 

 

A tudomány jelenlegi állása szerint pontos magyarázat még nem született a különös hullámzó aljjal rendelkező felhő kialakulására. A meteorológia sem tudta az ismert felhőfajták közé besorolni. Látszólag mintha rendkívül nagy mennyiségű nedvesség ragadna meg egy bizonyos függőleges rétegen belül, egyes elméletek a főn szélnek tulajdonítják létrejöttét – olvasható az Időkép oldalán. A hömpölygő baljós felhőkről minimum a világvége eljövetele juthat eszünkbe, pedig a szakemberek szerint „ártalmatlanok”, sokszor az eső előtt szétoszlanak.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Balaton alakú viharfelhőt kapott el az Időkép radarja

Világítottak a felhők Szent Iván éjszakáján

Földiekkel játszó égi tünemények 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...