MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.02.21. 11:15,   Szöveg: magas-tatra.info, nool.hu, TM,   Fotó: Ritter Antal, facebook.com/vadaszokbaratikozossege, Mohai Kata

Hiúzok itthon és a határon túl

Nógrád megyében januárban és február közepén is felbukkant egy hiúz, de a Tátrában is levideóztak egy nem mindennapi találkozást a közelmúltban.

A Börzsönyben, a Zemplénben és az Aggteleki-karszton tudnak hiúzokról, de a Mátrában és a Bükkben is mutatkoztak már az állatok. A megye tekintetében az utóbbi tíz évben rendszertelennek mondhatóak a felbukkanások, ellentétben Borsod-Abaúj-Zemplén megyével, ahol összességében megnőtt az észlelések száma – írja a Nógrád megyei hírportál.

 

Fotó: Ritter Antal

Illusztráció


Idén először január 20-án este bukkant fel egy példány egy erdei vadkamera előtt, amit a Vadászok Baráti Közössége posztolt a Facebook-oldalára. Ezután február 15-én jelent meg egy fotó ugyanazon az oldalon, amelyen egy hiúz sétálgat Nógrád megye északkeleti részén.

 

Fotó: facebook.com/vadaszokbaratikozossege

A vadkamerás felvételek


Annak ellenére, hogy a tél a Tátrai Nemzeti Park területét sem kerülte el, az elmúlt hónapokban a turisták gyakran futhattak össze a vadon élő lakókkal. A Kościelisko-völgyben egy kirándulónak egy hiúz nyomait követve sikerült őt levideóznia.

 

 

A hiúz főleg az erdőkben él, de időnként a havasi tisztásokon is feltűnik, ahol mormotára és zergére vadászik. Nagy kiterjedésű vadászterületén hosszú utakat tesz meg. A találkozás már csak azért is nagy esemény, mert a becslések szerint a nemzeti park területén kevesebb, mint 10 hiúz él.

 

Fotó: Ritter Antal

Illusztráció


Januárban szokatlanul nagy létszámú (kb. 10 egyed) zergenyájjal is összefutottak a turisták a Kis-Koszystánál, a nemzeti park egyik munkatársa pedig kuvikot mentett ki egy kéményből. A Kis-Tarpataki-völgy állandó látványossága a róka, ami egyébként ártalmatlan, csak a turistáktól szeretne elemózsiához jutni – tavaly kollégánk is találkozott vele

 

Fotó: Mohai Kata

A tátrai róka

 

A rejtőzködő, magányos vadász

Fotó: Ritter AntalA közepes kutya méreteivel rendelkező macskaféle testfelépítése alkalmazkodott az erdei élőhelyekhez: hatalmasat tud ugrani és kitűnően mászik fára. A hó sem okoz neki gondot, ilyenkor széles mancsai segítik a mozgását. Magányos vadász, a kisebb rágcsálók és a patás vadfajok fiatal példányai egyaránt megtalálhatók az étlapján. Foltos bundája, a pofáját keretező szakáll és a fülein látható jellegzetes szőrpamacsok miatt könnyű lenne felismerni, de rejtőzködő életmódjából adódóan szabad szemmel való észlelése kimondottan ritka esemény. Megfigyelésében az életmódjának nyomai (lábnyomok, vizelet- és ürüléknyomok, zsákmánymaradványok) segítenek. Lábnyoma nagyjából kör alakúnak mondható. Mivel behúzott karmokkal jár, a hóban és a sárban is jobbára csak a mancsának a körvonalai látszanak. A hiúznyom hossza kb. 7,5 cm, szélessége kb. 9 cm. Ha még többet szeretnél megtudni a hiúzokról, kattints ide!

 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Hiúzok, a rejtőzködés mesterei

Összefogtak a hiúzokért

Köszöni, jól van a zempléni hiúz

Ilyen találkozót ritkán láthatsz


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...