MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.05.03. 14:30,   Szöveg: Lánczi Péter,   Fotó: Lánczi Péter, Gulyás Attila

Kéktúra a Magas-Börzsöny peremén

Sokféleképpen megtervezhetjük egy táj felfedezését, de egy túramozgalom mindig kényelmes választás azoknak, akik nem akarnak bajlódni az útvonaltervezéssel, a látnivalók és más hasznos információk összegyűjtésével. Mi ezúttal a Börzsönyt megkerülő, mintegy 66 km hosszú kék utat ajánljuk nektek. 

Amíg a híres Országos Kéktúra a Börzsöny belsejébe és annak legmagasabb pontjára, a Csóványosra tör, addig a Börzsönyi Kéktúra főként a hegyek szoknyáján kerüli meg a táj északi részét. Bejárásával nem csupán oklevelet és kitűzőt kapunk, hanem megismerhetjük a környék egy olyan rejtett és izgalmas arcát is, amelyet a legtöbb hátizsákos turista nem ismer.

 

Fotó: Lánczi Péter

 

A Börzsöny saját kékje egy 66 km-es, kevéske szintemelkedést tartogató túrával köti össze Diósjenőt a hegység túloldalán található Szobbal, olyan helyeket is érintve, mint Drégely látványos vára, illetve a vadregényes Csarna-völgy (Fekete-völgy).

 

A BTHE (Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület) által kiadott Börzsönyi Kéktúra igényes igazolófüzetéből nemcsak az útvonal vázlatát és az ehhez kapcsolódó száraz adatokat ismerhetjük meg, de a tájról és történelméről is sok érdekes információt olvashatunk. A füzet túránk megtervezésében is segítségünkre lehet, hiszen minden igényt kielégítve tünteti fel az útvonalán található víz- és élelemvételezési lehetőségeket, szálláshelyeket, valamint a tömegközlekedési pontokat. Nekünk csupán annyi a dolgunk, hogy útra keljünk, és megismerjük a Börzsöny ezer arcának egyikét.

 

Fotó: Gulyás Attila

 

A Turista Magazin májusi számában részletesen megismerhetitek a Börzsönyi Kéktúra útvonalát, hogy milyen izgalmas és lenyűgöző helyszíneket érint, valamint tippeket is adunk a túra megtervezéséhez.
 

A MÁJUSI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED. RÁADÁSUL A KÖVETKEZŐ HÁROM HÓNAPBAN EGY-EGY SZÁLLÁSHELYKALAUZT KAPNAK AJÁNDÉKBA A LEGHŰSÉGESEBB OLVASÓINK.


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...