MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.07.03. 12:20,   Szöveg: MME,   Fotó: 123rf.com

Már lehet szavazni az Év Madarára

Elindult az év egyik legfontosabb madárügyi szavazása a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján. Idén három hosszú csőrű „szurka-piszka” madárfaj közül választhatsz: a gólyatöcs, a gulipán és a nagy póling. 

Szavazni július 23-áig lehet az egyesület honlapján. Figyelem, egy IP-címről csak egy szavazatot fogad el a rendszer! A legtöbb voksot kapott faj elnyeri a 2019 Év Madara címet, és e faj köré fogja tervezni jövő évi kampányát az MME.

 

És akkor a három jelölt:

 

Gólyatöcs (Himantopus himantopus)

 

Fotó: 123rf.com

 

Fekete-fehér színezetű, hosszú lábú, egyenes csőrű partimadár. Kopár, sekély vízborítású helyeken, laza telepeket alkotva és egyesével is költ. Magyarországon rendszeres fészkelő, a költőpárok száma az adott év csapadékviszonyaitól függően 200–1000 pár. Fészke kis talajmélyedés, amibe növényi törmelékeket hord. Védelmének alapját a még meglévő természetes szikes tavak megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja jelenti. Vonuló, Afrikában telel. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

 

Gulipán (Recurvirostra avosetta)

 

 

Fotó: 123rf.com

 

Felfelé hajló csőrével tűnik ki a partimadarak közül. Eurázsiában és Észak-Afrikában a tengerpartok és a kontinentális sós tavak mentén, a talajon költ. Kisszámú, de rendszeres fészkelő hazánkban a Kiskunság szikes tavain, de az Alföldön és a Dunántúlon is fészkel. Hazai állománya a csapadékviszonyok függvényében ingadozik, 100–850 párra tehető. Csőre speciális táplálkozásmódjához idomult, a víz színén oldalirányban kaszálva apró rovarokat, rákokat szűr ki a sekély vízből. A hazai állomány fennmaradását a szikesek rekonstrukciója és megfelelő kezelése biztosíthatja. Vonuló, a telet a Mediterráneumban és Afrikában tölti. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

 

Nagy póling (Numenius arquata)

 

Fotó:123rf.com

 

A legnagyobb termetű hazai partimadár, feltűnően hosszú, lefelé hajló csőrrel. Magyarország vizenyős rétjein, turjánvidékein és lápjain szórványosan és csak kis számban költ, fészkelő állománya csak 20–60 párra tehető. Fészkét a vizenyős élőhely szárazabb foltjain, főleg száraz fűből építi. Hosszú és hajlott csőrével képes mélyen az iszapba és a laza talajba nyúlva férgeket és egyéb apró gerinctelen zsákmányállatokat keresgélni. Hazai állományának védelme csak jellegzetes költőhelyeinek, a turjánosoknak megőrzésével biztosítható. Vonuló, Afrikában és Ázsia déli részén telel. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

 

Szavazni az MME honlapján tudsz, ahol a jelöltekről további érdekességeket is olvashatsz.

 

Kapcsolódó cikkeink: 

Szédületes sebességéről ismered fel a 2018-as Év Madarát
A mérgezés és az áramütés nagyobb gond, mint a fészekrablás

Pusztulásra ítéljük a vízimadarakat az etetéssel


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. február
Tóth László:
Hajtűkanyar
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...