MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.07.24. 09:00,   Szöveg: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság/Pintér András,   Fotó: DDNPI, Adobe Stock

Megmenekültek a mernyeszentmiklósi partifecskék

Veszélybe került egy partifecske-fészektelep útépítés miatt – kapta a bejelentést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A madárfaj védett, és sajnos egyre kevesebb van belőle.

A Mernyeszentmiklós körül folyó útépítés helyszínére a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei mentek ki, és sikeresen egyeztettek a madarak költéséről. „Valamennyi itt dolgozó munkás tudott a madarak jelenlétéről, sőt a megtelepedésüket a madarak fészekfoglalásakor már jelezték a feletteseiknek. A fészkelőüregekkel átszőtt partfalszakaszt a fecskék elvonulásáig nem bolygatják, arra nincs is jelenleg szükség” – írja a nemzetipark-igazgatóság a sajtóközleményében.

 

Fotó: DDNPI


A legtöbb partifecske Magyarországon a Tisza felsőbb szakaszán és a Dráva szakadópartjaiban költ, de megtelepszenek Somogy megye homokbányáiban, építkezések során kialakított löszfalakban is. Előszeretettel választanak olyan lakóhelyet, ahol a közelben valamilyen víz található, és olyan is van, hogy szennyvízülepítő tavak közelében költenek.

 

Fotó: Adobe Stock


Sajnos gyakran előfordul, hogy a fészektelep egy része vagy egésze megsemmisül, ilyenkor új helyet keresnek. A több éves költőüregeket már nem szívesen használják. A fél-egy méteres lyukakat a karmukkal és a csőrükkel vájják ki.

 

Fotó: Adobe Stock


A partifecskék 5-6 tojást raknak, amikből a fiókák két hét alatt kelnek ki, három hét múlva pedig ki is repülnek. Jellemző a második költés. A madarak szeptemberben elvonulnak, rendszerint a Szahara déli részére. A partifecske Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft, és az MME szerint állománya csökkenést mutat.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Újra itt vannak a gyurgyalagok és a partifecskék

Civilek fogtak össze a fecskékért

Mit tehetünk, ha a madarakat bolygatják?

Hajóval a partifecskék nyomában


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...