MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

2018.06.12. 15:51,   Szöveg: MME,   Fotó: Gyöngybagolyvédelmi Alapitvány, MME

Mentsd meg a madarakat az áramütéstől!

Itthon közel százezer kilométer hosszú a madarakat veszélyeztető vezetékhálózat, és több mint egymillió veszélyes oszlop van. Ezek évente több százezres nagyságrendben okozzák védett madarak pusztulását. Mostantól te is segíthetsz egy elektronikus űrlap kitöltésével.

Világviszonylatban is hatalmas problémát jelent a madarak ütközése az elektromos szabadvezetékekkel, illetve a villanyoszlopok fejszerkezetének nem megfelelő kialakítása miatti áramütés. Magyarországon a madarakat a veréb mérettől a gólyákig és a túzokig fenyegető kis- és középfeszültségű, valamint a vasúti elektromos szabadvezeték-hálózat közel százezer kilométer hosszúságú és több mint egymillió oszlopot számlál – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

 

Fotó: Gyöngybagolyvédelmi Alapitvány


Nehéz megbecsülni az áramütött madarak pontos számát, mert a tetemek órák, napok alatt eltűnnek az oszlopok alól. Az MME ezért három becslési értéket állapít meg: a minimum 30 000, a középérték 170 000, a maximum pedig akár 500 000 elpusztult madár. A legvalószínűbb szám 200-300 000 példány között lehet, melynek közvetlen természetvédelmi kárértéke több milliárd forint.

 

Fotó: MME


Emellett gazdasági kár is keletkezik: ha kevesebb a madár, több a mezőgazdasági kártevő, így a terményveszteség is, vagy éppen nő a vegyszeres védekezés költsége, akár a százmillió forintos nagyságrendet is elérheti.

 

Fotó: MME


A probléma mérséklésén az MME-n kívül az állami természetvédelem és az áramszolgáltató vállalatok is dolgoznak. Így alakítottak át közel százezer oszlopot részben vagy egészben az elmúlt időszakban. Ugyanakkor a hálózat jelentős része ma is folyamatos veszélyt jelent a madarakra, sőt, a korábban alkalmazott módszerekről is kiderült, hogy sokszor csak ideiglenes megoldást jelentettek.


Az itt elérhető bejelentő űrlap kitöltésével te is hozzájárulhatsz a madarakra veszélyes oszlopok és vezetékszakaszok felderítéséhez. A küldött adatok alapján, ha szükséges, az MME hatósági bejelentést tesz.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Több lett a biztonságos gólyafészek

Szabadon engedték a ködben megsérült darvakat

Megtanítják a gólyának, hogy nagy ívben kerüljék el a villanyoszlopot

Zokni, a gólya, csak egy a 168 ezerből


Címkék: madár / madarak / áramütés / mmeHOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. október
Garai Szilvia Ilona:
Szúnyogcsípés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...