MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.06.06. 08:40,   Szöveg: Völgyi Sándor / Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Facebook,   Fotó: Völgyi Sándor, Adobe Stock

Visszacsábítják a gyöngybaglyokat a templomtornyokba

A gyöngybaglyok élőhelyei megfogyatkoztak az elmúlt évtizedekben, ezért egy természetvédelmi program során költőládákat helyeznek ki a templomtornyokba.

A programot Baranya megyében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Baranya Megyei Csoportja koordinálja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei segítségével, akik a napokban posztoltak egy képet egy toronyba visszarepülő gyöngybagolyról, ami a munka sikerét igazolja.

 

Fotó: Völgyi Sándor / Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Facebook

A toronyba visszarepülő gyöngybagoly - Fotó: Völgyi Sándor


Bár az ember közelében él, gyöngybaglyot csak ritkán látni: sötétben repked, és istállókban, magtárakban, padlásokon, templomtornyokban bújik meg. Ott is rakja le a tojásait (általában 4-9-et), és neveli a fiókáit. A templomok renoválása nem kedvez a baglyoknak, élőhelyei visszaszorultak. Ezért fogtak bele a szakemberek a költőládák kihelyezésébe, de a védelmi munka része a ládák ellenőrzése is.

 

Fotó: Adobe Stock

Illusztráció


Hazánkban 800-1000 pár gyöngybagoly fészkel. Két alfaja fordul elő: a sárgás, narancssárgás mellű az elterjedtebb, a fehér mellű igen ritka, a Dél-Dunántúlon találkozhatunk vele. A két alfaj kereszteződései is megfigyelhetők. Az állománya egész Európában csökken, nem csak az élőhelyek elvesztése miatt. Fő okként az MME a tanyasi, extenzív mezőgazdálkodás visszaszorulását és a külterjes állattartás csökkenését jelöli meg, de veszélyben forog a faj az utakon történő elütés, a másodlagos mérgezés és a nyestek miatt is. A gyöngybagoly pockokkal, egerekkel, cickányokkal táplálkozik. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Idén szép számban telelnek baglyok Biharugrán

Baglyok, a szimpatikus ragadozók

Költözhetnek a baglyok a kőszegi vár tornyába

Gyöngybagoly, az éjjeli őrszem


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...