MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.07.12. 09:00,   Szöveg: kmnp.hu,   Fotó: Adobe Stock, Verseczky Nikoletta / kmnp.hu

Sárga virágtenger lepte el a dél-alföldi pusztákat

Idén a sok csapadéknak köszönhetően dúsan virágzik a különleges tejoltó galaj, amely helyenként több száz négyzetméteres foltokban is sárgára festi a pusztát. 

Ez a lágyszárú, akár 80 centiméter magasra is megnövő, évelő növény sárga színével, mézes illatával jellegzetes színfoltja a nyári pusztáknak. Virágait júniusban bontja ki – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

 

Fotó: Verseczky Nikoletta

Színes virágáradat a dél-alföldi pusztán

 

Mivel a sárga szín kiemeli a puszta többi jellegzetes növényének eltérő színeit (például a macskafarkú veronika lilás színét), így a látvány még megkapóbb. A virágzás időszaka lassan a végéhez közeledik, de még ezekben a napokban is gyönyörködhetünk a sárga virágáradatban. Az igazgatóság nem védett területein található félszáraz gyepeken általánosan elterjedt növény.

 

Fotó: Adobe Stock

Tejoltó galaj (illusztráció)

 

A tejoltó galaj (Galium verum) nemcsak mutatós, hanem gyógyhatással is bír. Vízhajtó, görcsoldó hatása ismert a szelíd gyógymódokat kedvelők körében. Hangzatos nevét tejoltó enzimtartalmáról kapta. A paraszti gazdaságokban egykor nélkülözhetetlen volt a sajtkészítéshez. Napjainkban ismét reneszánszát éli a házi sajtkészítésben, sokan kísérleteznek vele. Korábban nemcsak oltóenzimként, hanem a sajtok festésére is használták. Népies neveit szintén enzimtartalmának köszönheti: tejoltófű, tejzsugorító fű.

 

Kapcsolodó cikkeink:

Ritka, védett növény virágzik a Fertő partján

Hamvas rétihéja költ a Kis-Sárréten

A múlt őrzői – Kunhalmok az Alföldön
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...